BM'den İsrail'in Gazze'ye saldırılarında çok sayıda çocuğun öldürülmesine tepki

BM'den İsrail'in Gazze'ye saldırılarında çok sayıda çocuğun öldürülmesine tepki
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail saldırılarında ölen çocuklara ilişkin ‘Çatışmalarda herhangi bir çocuğa zarar vermek son derece rahatsız edici, vicdana aykırı’ açıklaması yaptı.

Foto: Reuters / İsrail'in 5 Ağustos'ta Gazze’ye düzenlediği saldırıların ardından Filistinli çocuklar


Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, İsrail'in son saldırılarında hayatını kaybeden çocuklara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Saldırıda ölen çocuklar nedeniyle endişe duyduğunu beliren Bachelet "Çatışmalarda herhangi bir çocuğa zarar vermek son derece rahatsız edicidir. Çocukların öldürülmesi ve yaralanması vicdana aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Sadece son bir haftada Filistin'de İsrail saldırıları sonucu 19 çocuğun öldüğü bilgisini paylaşan Bachelet, "Uluslararası insan hakları hukuku açık ve nettir. Sivilleri veya sivil unsurları hedef alan saldırılar yasaktır. Bu saldırılar durdurulmalıdır" ifadesini kullandı.

‘İSRAİL’İN HESAP VERİLEBİLİRLİK EKSİĞİ VAR’

Bachelet, "İsrail'in uluslararası insan hakları hukukunu defalarca ihlal etmesi karşısında neredeyse topyekun bir hesap verilebilirlik eksikliği sürmektedir" değerlendirmesinde bulundu ve Filistin'deki sivil can kayıplarından sorumlu olanlar hakkında soruşturma çağrısı yaptı.

‘DAHA FAZLA KAN DÖKÜLMESİ ÖNLENMELİ’

İsrail'in süregelen şiddeti karşısında dokunulmazlık ikliminin, şiddet döngüsünü devam ettirdiğini belirten Bachelet, "Filistin'deki durum son derece hassas olmakla birlikte Nablus'ta yaşanan olaylar, Gazze'deki çatışmaları daha şiddetlendirme riski taşımaktadır. Daha fazla kan akmasını önlemek için azami itidal gereklidir" dedi.

NE OLMUŞTU?

İsrail'in Gazze'ye 5-7 Ağustos'ta düzenlediği saldırılarda 17 Filistinli çocuk vefat etmiş, 9 Ağustos'ta da Batı Şeria'daki saldırılarda 2 çocuk ölmüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar