Aileler çocuklarının mezarlardan çıkarılan cenazelerini arıyor

Aileler çocuklarının mezarlardan çıkarılan cenazelerini arıyor
Garzan Mezarlığı'ndan çıkarılıp, kimlik tespiti için İstanbul ATK’ye gönderilen cenazeleri 13 aydır teslim almayı bekleyen aileler isyan etti.

Bitlis'in Yukarı Ölek Mahallesi’nde bulunan Garzan Mezarlığı'nda, çatışmalarda hayatını kaybedenlerere ait 267 cenazenin çıkarılıp, kimlik tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderilmesinin üzerinden 13 ay geçti.

Geçen zaman içinde sadece iki aile çocuklarının kemiklerini teslim alabilirken, savcılığa başvuruda bulunan diğer aileler ise halen yanıt bekliyor.

Geçtiğimiz gün farklı kentlerden Bitlis'e gelerek cenazelerinin akıbetini öğrenmek için Bitlis Savcılığı'na başvuru yapan aileler, yaşatılan zulmün artık son bulması isteğinde.

'BİZE BU ZULMÜ YAPMAYIN'

Yıllar önce yaşamını yitiren çocuğu Fedakar Turan'ın cenazesini Garzan Mezarlığı’na defnettiğini söyleyen Tatvan'da oturan anne Nuriye Turan, oğlunun cenazesinin mezarından çıkarılmış olması nedeniyle şimdi kemiklerini geri almak için mücadele ettiğini dile getirdi.

Cenazelerin yerinden çıkarılmasının hiçbir dine ve ahlaka sığmadığını söyleyen anne Turan, tepkisini şu sözlerle gösterdi: "Bitlis Savcılığı’na başvuru yaptık. Tek istediğimiz, çocuklarımızın cenazelerini almak. Bu zulmü neden bize yapıyorlar? Ölüden ne istiyorlar? Cenazelerimizi versinler. Oğlumun mezarlarının nerede olduğunu bilmek istiyorum. Oğlum her gece rüyama giriyor. Yeter artık, bize bu zulmü yapmayın."


Garzan Mezarlığı'nda, mezarlar tahrip edilerek çıkarılan 267 cenazenin akıbeti hakkında bir bilgi yok.

YAPILANLAR VİCDANSIZLIKTIR

Savcılığa başvuruda bulunan isimlerden biri de, Abdullah Karabaş. Kardeşi Burhan Karabaş'ın kemiklerini isteyen Karabaş, "Ölen insanların kemiklerinden ne istiyorlar? Ben İstanbul'dan Bitlis'e gelerek kan örneği verdim. Tek istediğimiz kardeşimin mezarının nerede olduğunu bilmek. Aradan bunca zaman geçti. Biran önce cenazemizi bize versinler. Bu yapılanlar vicdansızlıktır. Ölmüş bir kişiden ne istiyorlar? Kardeşimin mezarının yerini bilmek istiyorum" dedi.

'ÇOCUKLARIMIZIN KEMİKLERİ NEREDE BİLMEK İSTİYORUZ'

1991 yılından beri oğlu Hüseyin Tekin'den uzun süre haber alamadığını söyleyen Şeyhmus Tekin ise, son olarak oğlunun hayatını kaybettiği ve Garzan Mezarlığı’na defnedildiği bilgisine ulaştıklarını ifade etti.

Yıllarca oğlunun cenazesinin arayan eşinin, bu başaramadan yaşamını yitirdiğini dile getiren Tekin, "Eşim yaşamını yitirene kadar 'oğlumuz yaşamını yitirmişse, cenazesi istiyorum' dedi. Sürekli oğlunun cenazesini aradı ama bulamadı. Şimdi ben çocuğumun cenazesini arıyorum. Cenazesi Garzan'da ise, bizden aldıkları kan örneği sonucuna göre cenazemizin verilmesini istiyorum" dedi. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar