Birçok kentte Dünya Kobanê Günü açıklamaları yapıldı

Birçok kentte Dünya Kobanê Günü açıklamaları yapıldı
HDP il ve ilçe örgütü öncülüğünde birçok kentte 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla yapılan açıklamalarda, Kobanê’nin direnişin ortak ruhu olduğu vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla birçok kentte açıklamalar yaparak, bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

URFA 

Partinin Urfa İl Örgütü, Suruç’un Kobanê sınırında bulunan Etmanek Parkı’nda açıklama yapmak istedi. Ancak açıklama valilik tarafından alınan yasaklama kararı gerekçesiyle engellendi. Engelleme üzerine aralarında HDP Milletvekili Ayşe Sürücü’nün de bulunduğu partililer ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, partinin Suruç İlçe Örgütü binasında açıklama yaptı. 

Engellemeye tepki gösteren HDP Suruç İlçe Eşbaşkanı Mehmet Koşti, "Kobanê'de dünyanın en güzel kadınları, dünyanın en çirkin erkeklerine karşı zafer kazanmıştır" dedi.

HDP’li vekil Ayşe Sürücü, Kobanê'de IŞİD’e karşı mücadelede yaşamını yitirenleri anarak, "6 yıl önce IŞİD saldırılarına karşı Kobanê'de 11 bin şehit verildi. Başta kadınlar olmak üzere, Kobanê halkı direnişi ile tarihi yeniden yazdılar. Suruç'tan bu zaferi bir kez daha selamlıyoruz. IŞİD’e karşı direnen Kürt halkı, barışın teminatı olduğunu göstermiştir. Kobanê'de inşa edilen yaşama kimsenin müdahale hakkı yok. Kobanê halkı kendi geleceğini belirlemede özgürdür" diye konuştu.

ADANA

Adana’da partinin il binasında açıklama yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Kobanê düştü düşecek" ifadesini hatırlattı. Tural, "Kobanê; kadın iradesi olan Arin Mirkan'dır, Kobanê enternasyonal dayanışma olan Rıfat (Horoz) amcadır, Nejat Suphi Ağırnaslı'dır, Kader Ortakkaya' dur, Aziz Güler'dir ve nice enternasyonal direnişinin ortak ruhudur" ifadelerini kullandı. 

Dünya Kobanê Günü dolayısıyla HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA tarafından HDP Seyhan İlçe Örgütü binasında sinevizyon gösterimi yapıldı. 

KONYA 

Konya’da HDP İl Örgütü, açıklama yaptı. Partinin Konya İl Eşbaşkanı Gıyasetin Almaz, "Hiçbir saldırı ve karalama bu gerçeği karartmayacak, güneşi balçıkla sıvamak isteyenlerin yarın tarih karşısında hiçbir hükmü kalmayacaktır" dedi. 

MARDİN 

Partinin Mardin İl Örgütü de HDP Sözcüsü Ebru Günay’ın katılımıyla il binasında açıklama yaptı. Günay, Kürtler ve dostlarının entarnasyonel dayanışma göstererek, Rojava’da bir devrim gerçekleştiğini söyledi. Rojava devriminin dünyaya umut olduğunu vurgulayan Günay, karanlığa karşı mücadelelerini sürdürdüklerini kaydetti. 

ŞIRNAK

Bu kapsamda Cizre İlçe Örgütü binasında etkinlik düzenlendi. Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri ve partililer katıldığı etkinlikte, "Kobane ruhu ile faşizm yenilecek" yazılı pankart açıldı. HDP’li vekil Nuran İmir, "Kürt halkı Kobanê’de insanlığın onuru için mücadele etti. Kobanê devrimi insanlık, kadın ve enternasyonalistlerin devrimidir. Var olduğumuz sürece bu değerlerimizi koruyacağız. Mücadelemizi büyüteceğiz. Daha söyleyecek sözümüz var ve bitmedi. Sadece 1 Kasımlar da değil, her gün Kobanê ruhu ile mücadele etmeye edeceğiz" şeklinde konuştu.

VAN 

Van’da da partinin il binasında açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Bijî şoreşa Rojava" yazılı pankart açıldı. HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Tuncer Sağınç, IŞİD çetelerinin Kobanê’de aldıkları yenilgi ile adım adım gerilemeye başladığını ifade ederek, "Karanlığa ve gericiliğe karşı özgürlüğün ve aydınlığın zaferini simgeleyen Kobanê direnişi, Kürt halkının insanlık değerleri için büyük bedeller ödediği bir savaş olarak tarihe geçmiştir" dedi. 

IĞDIR

HDP Iğdır İl Örgütü ise parti binası önünde yaptıkları açıklamayla Dünya Kobanê Günü’nü kutladı. HDP Iğdır İl Yöneticisi Tarzan Güner, şunları söyledi: "Kobanê, tüm dünyada, barbarlığa karşı insanlığın, tank, toplara karşı insan iradesinin unutulmayacak simgesidir. Bu direniş, 21. yüzyılda barbarları ve onların arkasındaki tüm güçleri yenilgiye uğratan direniş olarak tarihteki yerini almıştır. Hiçbir saldırı ve karalama bu gerçeği karartmayacak, güneşi balçıkla sıvamak isteyenlerin, yarın tarih karşısında hiçbir hükmü kalmayacaktır."

ANKARA

Ankara'da da parti binasında açıklama yapıldı. HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak, IŞİD’in küresel ve bölgesel güçlerin desteğiyle kadınlardan, çocuklardan oluşan binlerce sivili katlettiğini belirterek, "Bu karanlık güç, 2014 yılının sonbaharında Kobanê’de, Kürt halkının ve onların dostlarının direnişine çarptı. IŞİD’in tank, top ve her türlü ağır silahına karşı, Kobanê halkı bedenini iradesi ile bütünleştirerek, amansız bir direnişe tutuştu. Dünyadaki tüm demokrasi ve özgürlük yanlısı kesimler, Kürtlerin Kobanê direnişinin önünde saygıyla eğildi" ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR 

Partinin Yenişehir İlçe Örgütü binası önünde açıklama yapıldı. HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Kobanê'nin bir sembol kent olması dışında tarihsel olarak çok önemli bir kırılma, dönüm noktası olduğunu, Kürtler ile Türkler arasındaki bağın Ortadoğu'da yeniden demokratik, barışçıl, eşit bir şekilde organize edilebilmesi için bir fırsat sunduğu söyledi. Özsoy, o dönemde insanların tek beklentilerinin dönemin Başbakanı olan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın meseleye dahil olmaları, Kobanê'de kıyımın katliamın önüne geçilmesini istediklerini dile getirdi. 

Saldırılar sırasında Kobanê eylemlerinin başladığını anımsatan Özsoy, bu eylemler sırasında 43 kişinin yaşamını belirterek, "Yasin Börü dışında kameralar önünde 42 kişi öldü, kameralar önünde linçler gerçekleşti, yüzü teşhis edilen var, ama bu ülkede 43 ile 53 arası ölüm oldu. Şu ana kadar soruşturması yapılan ve mahkemesi yapılan bir buçuk dava var.  Sanki o diğer kişiler insan değilmiş gibi. Hukuk işlemiyor, sadece varsa yoksa Yasin Börü, diğerlerinin de kanı kırmızı, diğerlerinin de annesinin gözyaşları tuzludur" şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kobanê’ye yönelik operasyon sinyallerine değinen Özsoy, Özsoy, şöyle konuştu: "Kobanê'ye saldırabilir, IŞİD'in yapmak isteyip bitiremediğini Erdoğan yapmak isteyebilir, ancak değişmeyecek bir gerçeklik var; Kobanê bir kere tarihe geçti. Tarihin akışını değiştiremeyeceksiniz."

Lice’de partinin İlçe Örgütü önünde açıklama yapıldı. HDP İlçe Eşbakanı Burhan Erol, IŞİD'in 2014 yılında,  küresel ve bölgesel güçlerin de desteği ile kadın, çocuk, sivil demeden on binlerce kişiyi katlettiğini, ancak bu karanlık gücün 2014 yılının sonbaharında Kobanê’de Kürt halkının ve Kürtlerin dostlarının direnişine çarptığını söyledi. 

DERSİM VE ELAZIĞ

Dersim ve Elazığ da ise panel düzenlendi. HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş’in katılımıyla ilk olarak Dersim’de, daha sonra Elazığ’da panel düzenlendi. Özgüneş, Dersim panelinde yaptığı konuşmada, Kürtleri ve diğer halkları yok etme planlarının 100 yıldır devam ettiğine dikkat çekerek, "‘İktidarımızı sağlamlaştırırsak, suni bir İslam’ı yaygınlaştırırsak, Ortadoğu’da yine Osmanlı’yı hakim kılabiliriz’ düşüncesi hakimdi. Kürt özgürlük hareketi böyle bir şeyi kabul etmedi. Tekrar insanı insan yapma devrim başladığı için devlet saldırısını büyüttü. Kadın kurtuluş ideolojisi doğrultusunda büyüyen ve büyüyecek olan bir devrim var. Bu yüzden Kobanê’ye acımasızca saldırılıyor. 3’üncü yol dediğimiz mesele budur. Bunun mücadelesi her gün büyüyerek devam ediyor" diye konuştu. 

BİNGÖL

HDP Bingöl İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. "1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlu olsun" yazılı pankartın açıldığı açıklamada, "Biji berxwedana Kobanê" sloganı atıldı. HDP İl Eşbaşkanı Veysel Kaya, Kobanê’nin, tüm dünyada barbarlığa karşı insanlığın, tank, toplara karşı insan iradesinin unutulmayacak simgesi olduğunu vurguladı. Açıklamanın ardından parti binasında panel düzenledi. Panele Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Başkanı Keskin Bayındır ve HDP Parti Meclis (PM) Üyesi Murat Aydın panelist olarak katıldı.

‘MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Dünya Kobanê Günü’nün önemine değinerek, Kürt ve dünya halklarının tarihine özgürlük dolu bir gün olarak geçtiğini söyledi. Bu günü inşa eden, emek veren, yaşamını yitirenlere minnettar olduklarını dile getiren Bayındır, bu süreçte Kürt kentlerine IŞİD’den farkı olmayan saldırılara maruz kalındığını ifade ederek, "Nerede olursak olalım, direnişten, yaşamımızı savunmaktan, mücadeleden vazgeçmedik. Vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

SİİRT 

Siirt'te partinin il binası önünde yapılan açıklamada konuşan HDP Siirt Milletvekilli Sıdık Taş, insanlık tarihin en önemli direnişlerinden birinin Kobanê direnişi olduğunu belirterek, "Kürdün, insanlığın önünde, insanlık adına, son vahşet çağının barbar koyu karanlığına karşı direndiği gündür. Dünya Kobanê Günü kutlu olsun" dedi. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar