'Birçok cezaevinde açlık grevinde olan mahpuslara B1 vitamini verilmiyor'

'Birçok cezaevinde açlık grevinde olan mahpuslara B1 vitamini verilmiyor'
Demokratik kitle örgütlerinin cezaevlerinde devam eden açlık grevine yeterli duyarlılığı göstermediğini söyleyen Yıldız, tecrit uygulamalarına bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Açlık Grevi İzleme Heyeti, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması ve cezaevlerinde hak ilhallerinin son bulması için 27 Kasım'dan bu yana süreli - dönüşümlü açlık grevinde olan tutukluları ziyaret etti. 

Açlık grevinin başladığı günden bu yana Edirne F Tipi Cezaevii, Tekirdağ 1 ve 2 Nolu F Tipi Cezaevleri, Silivri 5 Nolu L Tipi ve Silivri 1 Nolu Kapalı Cezaevleri, Bakırköy Kadın Cezaevi, Maltepe 1 Nolu L Tipi Cezaevi, Gebze Kadın Cezaevi, Kandıra 1 ve 2 Nolu F Tipi Cezaevi ve Bolu F Tipi Cezaevine ziyaret gerçekleştiren heyet, önümüzdeki günlerde hem cezaevlerinde yaşanan hak ilhallerini hem de açlık grevinde olan tutukluların durumuna ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlayarak kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi. 

Açlık grevinde olan tutukluların son durumuna ilişkin değerlendirmede bulunan Açlık Grevi İzleme Heyeti yer alan Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Avukat Destina Yıldız, açlık grevinde olan tutukluların taleplerini şu sözlerle yineledi: 

"Mahpusların öncelikli talepleri İmralı Ada Hapishanesinde bulunan Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilerek aile ve avukat görüşlerinin kanuna uygun şekilde başlatılması ve düzenli bir şekilde görüşmelerin yaptırılması. Bununla birlikte pandemi nedeniyle bütün hapishanelerde daha da ağırlaşan tecrit uygulamalarına ve hak ihlallerine son verilmesi."

 'VİTAMİNLERİN VERİLMEMESİ CİDDİ ZARARLARA NEDEN OLACAK'

Avukat Yıldız, birçok cezaevinde açlık grevinde olan tutuklulara greve uygun iaşe (Besleme, bakma, yemek verilme) verilse de B1 vitamini verilmediğini vurguladı. Yıldız, "Dönüşüm süresi sonunda ise yine birçok hapishanede grevi sonlandıran mahpuslara buna uygun diyet yemeği verilmemektedir. Uygun diyet yemeklerini ve vitaminlerin verilmemesi ilerleyen süreçte mahpusların sağlığında ciddi zararlara neden olabilecektir" dedi. 

Grevin süresiz dönüşümsüz eyleme dönüşüp dönüşmeyeceği hakkında herhangi bir bilgi verilmediğini ifade eden Yıldız, açlık grevinde olan kişilerin, toplumu hak ilhallerine yönelik daha duyarlı olmaya, meşru ve haklı taleplerini sahiplenmeye ve taleplerin kabul edilmesi için gerekli adımların atmaya davet ettiklerini söyledi. 

 'BİR YÖNETEMEME SORUNU VAR'

Yıldız, tutukluların taleplerine şimdiye dek bir yanıt verilmemesini şu sözlerle değerlendirdi: "Bu durum Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu siyasi süreçle alakalı. Çok ciddi bir ekonomik kriz ve tam anlamıyla bir yönetememe sorunu var. Hükümet bu süreci barış ve demokratikleşme ile çözmek yerine daha fazla kriz ve kaos ile iktidarını devam ettirmeyi amaçlamakta. 

 'KAMUOYU YETERLİ DUYARLILIK GÖSTERMİYOR'

Bununla birlikte kamuoyunun da bu konuda yeterli duyarlılığı göstermemesi ve mahpusların taleplerine ses olmamasının da etkisi var.  Bu noktada taleplerin daha görünür hale gelmesi için demokratik kitle örgütlerine de bu anlamıyla iş düşüyor."

Öne Çıkanlar