'Bir taksici, yabancı profesörden 'karşıya vizeyle geçiliyor' diyerek 400 dolar almış'

'Bir taksici, yabancı profesörden 'karşıya vizeyle geçiliyor' diyerek 400 dolar almış'
İBB Meclis üyesi İYİ Partili İbrahim Özkan, bir taksicinin, 'Anadolu Yakası'na geçmek için vize lazım' diyerek yabancı profesör ve ailesinden kişi başı 400'er dolar aldığını anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) yönetiminin, İstanbul’daki taksi sorununu çözmek için Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) gündemine getirdiği yeni taksi sistemi ve buna bağlı bin yeni taksi plakası önerisi, oy çokluğuyla 9. kez reddedilmişti.

İBB Meclisi'nin ekim ayı meclis oturumunda taksi sorununu gündeme getiren İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, taksilerin denetlenmediğini, bu yüzden turistlerin dolandırıldığını anlattı.

"UKOME toplantıları canlı yayınlanıyor, izlemeyenler varsa mutlaka izleyin derim. Eğer izlerseniz bu anlattıklarımda ne denli haklı olduğumu görmeniz mümkün. O gün, yani UKOME’de 9. kez ret kararı çıktığında, İstanbul'un acil taksi ihtiyacını yok göstermeye çalışanlardan biri olan Taksiciler Odası Başkanı’ndan akıllara zarar bir savunma geldi" diyen Özkan, konuşmasında şunları dile getirdi:

'ODAKLANDIKLARI TEK ŞEY RANT'

"Dedi ki 'Taksiciler olarak 15 Temmuz’da köprülere ilk biz çıktık, ayrıca Kızılay’ın kan stoku bittiği, azaldığı zaman ilk önce taksici esnafı gidip kan veriyor. Sağlıkçıları pandemide biz taşıdık. Ticari araçlarda doğum yapan kadınlar var. Gelin hep beraber bu konuyu ortak akılla ve şeffaf bir yönetimle çözelim. Taksi artışına da ihtiyaç yoktur.' Böyle bir savunma, yeni taksi sistemine ve yeni taksilere hayır demenin bir gerekçesi olabilir mi? Aklı selim insanlar böyle bir gerekçe sunabilir mi? Odaklandıkları tek şey rant olanlar, İstanbullunun yararına, ülkenin çıkarına bir şey yapabilir mi? Elbette yapamaz.

'ACİZ İNSANLAR TAKSİLER ÜZERİNDE SÖZ SAHİBİ'

İstanbullu taksi sıkıntısı yaşarken ve bu sorunun ivedilikle çözülmesini beklerken kararları doğrultusunda mantıklı bir izahat yapmaktan aciz bu insanlar, taksiler üzerinde söz sahibi maalesef. 9. kez ret kararının verildiği o gün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İstanbul Liman Başkanı da ne dedi biliyor musunuz? 'Şu salonda hiç kimse şunu söyleyemez. Kızını rahatlıkla gecenin 12'sinde taksiye bindiremez. Varsa desin ki ben bindirebiliyorum.' Yani kısaca meali şu: 'Taksiler güvensiz.' Taksiler güvensiz dedi ama İBB’nin yeni taksi teklifine de 'hayır' demekten geri kalmadı. İstanbullu taksi sıkıntısı yaşıyor, plaka sahiplerinin rant kaybı endişesi de İstanbulluya çile olmaya devam ediyor. Turistleri ilk karşılayanlar taksiciler oluyor. Biz temsilde ne kadar iyi olursak o kadar turist çekeriz ülkemize.

'ANADOLU YAKASI İÇİN VİZE GEREK, BEN SİZİN İÇİN ALIRIM'

Geçtiğimiz günlerde, mesleğini severek ve layıkıyla yapan bir taksicimizin benimle paylaştığı bir olayı ben de sizinle paylaşmak isterim. Bu örnek, taksilerde denetim ve kontrol olmadığında neler yaşanabileceğini anlatmak adına da oldukça önemli. 4-5 yıl kadar önce yaşanmış bu olay. Anadolu Yakası’nda bir otelde uluslararası bir konferans düzenleniyor ve bu konferansa yabancı bir profesör de davet ediliyor, konuşmacı olarak. Adamcağız ailesiyle birlikte geliyor ve Avrupa Yakası'ndan Anadolu Yakası'na geçmek istiyor. Ve bir taksi çeviriyor, Şişli’de bir AVM’nin yakınlarından. Taksiye biniyor ve gideceği oteli söyleyince, taksi şoförü ne diyor biliyor musunuz? 'Taksiyle Anadolu Yakası'na geçebilmemiz için önce vize almanız gerekiyor' diyor. ‘Ben sizin için alırım ama bunun bedeli de kişi başı 400 dolar’ diye ekliyor.

KONFERANSA GECİKEN PROFESÖR: VİZE İŞLEMLERİ UZADI

Söylediklerinin inandırıcı olması için de hemen en yakın karakolun önüne çekiyor taksiyi, oralarda saatlerce oyalanıyor ve sonra cebinden çıkardığı kağıtlarla geri geliyor, karşıya geçmek için izin kâğıdı almış gibi. Ve o kağıtlar için her bir aile üyesinden de 400 doları alıyor. Tabii çok oyalandıkları için profesör de konuşma yapacağı konferansa gecikiyor. Otele vardığında soruyorlar 'Sizin için çok endişelendik, nerede kaldınız' diye. Profesör diyor ki, 'Vize işlemleri uzun sürdü, ancak gelebildik’. Dolandırıldığını söylediklerinde plakasını veriyor polise ve şikayetçi oluyor taksi şoföründen ama caydırıcı bir yaptırımı olmuyor maalesef yaptıklarının. 1-2 gece gözaltında tutulduktan sonra yine benzer taktiklerle direksiyon başına geçiyor ve sadece yabancı yolcu taşımaya devam ediyor." (ANKA)

Öne Çıkanlar