Esnaftan dayanışma çatısı: KA-BA-RE

Esnaftan dayanışma çatısı: KA-BA-RE
Ankara’da 100’ün üzerinde işletme ‘asla yalnız yürümeyeceksin’ şiarıyla bir araya gelerek KA-BA-RE Platformunu kurdu.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK-Coronavirus salgını döneminde kafe, bar ve restoran sektörü çalışanları, hem evlerinde hayatta kalmanın yolunu bulmak durumundalar hem de işletmelerinin ayakta kalması için çözüm üretmek zorundalar. Ankara’da 100’ün üzerinde işletme ve binlerce çalışanın katılımıyla Kafe-Bar-Restoran Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Platformu (KA-BA-RE)  kuruldu. Kısa sürede birçok esnafın katılım sağladığı platform özlük hakları için ortak mücadele verecek.

‘AMACIMIZ MAĞDURİYETE SON VERMEK’

Platform üyesi Oğulcan Aşkın, yaklaşık 3 yıla yakın bir süreçte esnaf örgütlenmesi çalışması yaptıklarını ancak pandemi koşullarıyla birlikte bu oluşumun aciliyet kazandığını söyledi. Platformun amacı ise yaşanan mağduriyete biran önce son vermek. 

‘SEKTÖREL ALANI YOK ETMEK ÜZERELER’

Mekanların toplumsal yaşantının ve hizmet sektörünün en önemli parçası olduğunu söyleyen Aşkın, sosyalliğin; varoluş, kültürün yayılımı ve tüketimin dengesinin mekanlarla mümkün olduğunu belirtiyor. Aşkın, "Türkiye’de bu sektörde 8 milyona yakın insan çalışmaktadır. Kafeler, barlar, publar, alkollü-alkolsüz restoranlar, kafeteryalar ve birçok benzer statüde mekan, pandemi kısıtlamaları yüzünden kapatılmış ve çöküşe terk edilmiştir. Toplum sağlığı her şeyden önce gelir fakat idari eşitsizlikler, özlük haklarının ihlali ve insani-ekonomik değerleri hiçe sayan yaptırımlar, dev bir sektörel alanı yok etmek üzeredir" diyor.

‘HÜKÜMET ADALETSİZ DAVRANIYOR’

Hükümetin kongre salonları, kayak merkezleri, AVM’ler gibi bir çok yeri açıp, mekanların kapatılmasını ‘adaletsizlik’ olarak değerlendiren Aşkın, "Bu ciddi bir hak ihlalidir. İşsizlik maaşı, göstermelik destekler, kira kontratlarının iptal edilmemesi, hepimize haciz geliyor oluşu artık ciddi sıkıntılar yarattı. Süreç artık psikolojik, sosyolojik ve ekonomik çöküş yarattı. Hatta intiharlar yaşanıyor. Biz mekancılar bu sorunlar karşısında yalnız değiliz. Çorbacısından, büfecisine, tiyatrocusuna kadar hep beraber bu sorunlarla uğraşıyoruz" diyor.

‘MESLEKİ DERNEĞE DÖNÜŞEBİLİR’

Ankara’nın birçok semtinden de katılım talepleri aldığını söyleyen Aşkın, şimdiden 100’ü aşkın esnafın platforma katıldığını aktarıyor. Aşkın bu sayının çok kısa sürede artacağına da dikkat çekerek, Platformun ilerleyen süreçte bir derneğe de dönüşebileceğini şöyle anlattı:

"Yaşadığımız sıkıntılı süreç sadece pandemi sürecinde yaşanmadı. Öncesinde de alkollü mekanlara yönelik baskılar yaşıyorduk. O yüzden bunu kısa süreli bir çalışma olarak görmemek lazım. İlerleyen süreçlerde platformu bir meslek derneğine de çevirebiliriz. Pandemi süreci bitse de hak kazanımı için bir arada olmayı önemli buluyoruz. "

‘DERDİMİZİ ANLATMADIKÇA KİMSE ANLAMAYACAK’

Platformun Ankara’da kurulmuş olduğunu ancak diğer kentlerdeki benzer platformlarda da iletişim halinde olduklarını söyleyen Aşkın, "İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere diğer illerde de işletmeci ve çalışanlarının kurdukları platformlarla ortak eylemler düzenleyeceğiz. Haklarımızı savunacağız. En önemlisi ise çok kötü zamanlardan geçtiğimiz bu dönemde dayanışmayı sağlayarak kamuoyunu oluşturmak ve yaşanan hak ihlalleri karşısında bir duruş geliştirmek. Amacımız hakkımızı arayabilmek, Meclis’e gidip sesimizi duyurabilmek. Çünkü biz derdimizi anlatmadıkça kimse de bizi anlamayacak" diyor.

‘YÜRÜMEYE BAŞLAMIŞ BİR PLATFORMUZ’

"Asla yalnız yürümeyeceksin" şiarıyla yola çıktıklarını söyleyen Aşkın, mekan dayanışmasının büyütülmesi gerektiğini söylüyor. "Madem mekanları açmıyorsun, o zaman sahip çık" diyen Aşkın, sözlerini şöyle tamamlıyor:

"Özellikle Pandemi döneminde zirveye ulaşan haksız uygulamaların, adalet yoksunu yaptırımların ve dev bir sektörün böylesine yok sayılmasının karşısında sadece biz mekan çalışanları ve işletmecilerinin değil, toplumun da mağduriyetini ortadan kaldırabilmek ve bir dayanışma çatısı oluşturmak istiyoruz. Müzisyen, garson, işletmeci, grafitici yani bu alanda çalışan, emek veren ve hayatını kazanan her kim varsa bir araya getirerek bir birliktelik kurmak istiyoruz. KA-BA-RE Platformu amaçlarıyla bir araya gelmiş ve artık yürümeye başlamış bir platformdur."

 

Öne Çıkanlar