'Bin Günde Memleket Hareketi': Cumhurbaşkanlığı için geç, muhalefet liderliği için erken

'Bin Günde Memleket Hareketi': Cumhurbaşkanlığı için geç, muhalefet liderliği için erken
Gazeteci Kemal Can, Muharrem İnce'nin açıklamalarını ARTI TV'ye değerlendirdi.

ARTI GERÇEK - Muharrem İnce'nin başlattığı 'Bin Günde Memleket Hareketi'nin etkilerini Haber Aktüel'de ARTI TV'ye değerlendiren Gazeteci Kemal Can, "Doğrudan iktidara yürümek ya da iktidarı yerinden etmek için yola çıkan birinin asıl olarak bütün enerjisini çok da yeni taraflar içermeyen bir şekilde muhalefet eleştirisi; hatta daha da daraltarak Kılıçdaroğlu eleştirisinden ibaret tutması bir zaaftır." dedi.

"Kuliste oluşan bilgiler merak uyandırmaktan çok, şüphe uyandırmaya daha yakın özellikler barındırıyor" diyen Can, "Böyle bir hareket tam da iddia edildiği gibi Cumhurbaşkanlığı seçiminin eksikleri ve o zamanki problemler yüzünden başladıysa, çok geç bir hareket. Yok kurultayda ortaya çıkan CHP içi muhalefetin ortak liderliği ilişkisiyle ilgiliyse bu da çok erken bir hamle. İki taraftan da bakılırsa birisi açısından çok geç diğeri açısından çok erken bir hareket." ifadelerini kullandı.

'OLUŞUMU ANLATMAKTAN ÇOK SAVUNU YAPTI '

Kemal Can'ın 'Bin Günde Memleket Hareketi' hakknda değerlendirmesi şöyle oldu:

"İnce, yeni bir oluşumun işaretlerini vermekten çok kendisine yöneltilen suçlamalara cevap verdi aslında. Muhalefet bloğunu bölmek gibi, daha önce adaylığı döneminde yaptığı hatalara bir tür cevap verdi. Pozisyonunu muhalefete zarar vermemek üzere oluşturduğu savunusunu açıklamanın tamamına yaydı. Açıkcası bundan bir heyecan ya da vizyon çıkar mı? O tartışma konusu."

'ZAYIF BİTİRMİŞTİ, ZAYIF BAŞLADI'

"Bu başlangıç anı için bir açıklamaydı, 2018 seçimlerinde bitiriş performansı çok eleştirilmişti. Şimdi de aslında başlangıç performansının da çok da başarılı olmadığını görüyoruz. Öncelikle şu toplantı aşamasına gelene kadar çok fazla bir bocalama var. Yani önce kulis bilgileri, sonra kendisnin çok belirsiz açıklamaları, bir yakını diyerek birilerine açıklama yaptırması ya da kendisinin bir yakını gibi diyerek medyaya demeç verir hale gelmesi. Söylediği ya da söylemedikleri bir yana bombalar açıklayacağı söylemesi, muhalefete ve CHP'ye ilişkin eleştiriler üzerine kurulu bir yeni yapılanma iddiası ve son olarak da bu toplantıda kendisini savunmak dışında yeni hareketine dair herhangi bir iddianın cevabını vermeyen bir açıklama yapması. Bütün bunlara bakıldığında bu başlangıç performansının bir heycan üretmesini beklemek mümkün değil. Doğrudan iktidara yürümek ya da iktidarı yerinden etmek için yola çıkan biri için asıl olarak bütün enerjisini çok da yeni taraflar içermeyen bir şekilde muhalefet eleştirisi hatta daha da daraltarak Kılıçdaroğlu eleştirisinden ibaret tutması ikinci bir zaaf."

'KENDİLİĞİNDEN HEYECAN ÇIKMASI ZOR'

"Üçüncüsü sürekli bir vaat veriyor geleceğe dair. Kadrosu ya da birlikte kimlerle hareket ettiği hangi vizyonla hangi perspektifle yola çıktığı veya devam edeceği konusunda hala boşluklar var. Bütün bunları bir araya getirince burdan kendiliğinden bir heyecan çıkması zor görünüyor. İnce çeşitli biçimlerde tartıya çıkmış bir aktör. CHP Genel Başkanlığı seçimlerinde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tartıya çıkmış, daha önce parti içinde bir muhalefet hareketinin liderliği için tartıya çıkmış biri. Pekçok tartıdan tartılarak gelen ve bu tartılardan genellikle bir daha denememek lazım fikriyle çıkamamış bir aktör. Şimdi bütün bunları değiştirecek bir yenilik bulması zor görünüyor.

'2018 SEÇİMLERİ İÇİN GEÇ, MUHALEFET İÇİ TARTIŞMALAR İÇİN ERKEN...'

"Bunu büyük ölçüde ilk ilgi olarak da iktidara yakın medyanın daha büyük bir heyecan olarak ele alıyor olması onun açısından ciddi bir dezavantaj. Gelen kulis bilgilere göre de en çok iktidara yakın medyanın hatta doğrudan iktidardaki siyasilerin söylemlerinde daha çok yer buluyor. Kuliste oluşan bilgilerin hiç biri merak uyandırmaktan çok şüphe uyandırmaya böyledir ya da şöyle değildirden bağımsız bunu düşündürecek özellikleri daha çok taşıyor. Böyle bir hareket tam da iddia edildiği gibi Cumhurbaşkanlığı seçiminin eksikleri ve o zamanki problemler yüzünden başladıysa... O zaman çok geç bir hareket. Yok kurultayda ortaya çıkan CHP içi muhalefetin ortak liderliği ilişkisiyle ilgili şüphelerden kaynaklanıyorsa... Bu da çok erken bir hamle. İki taraftan da bakılırsa birisi açısından çok geç diğeri açısından çok erken bir hareket. Bunlarda gelişimini ya da yürüme yolunu etkileyecek unsurlar."

'İKTİDARIN DESTEĞİ, RÜZGARI ARTTIRMAZ KESER'

"Kendisi de işaret etti iktidarın kendisine ilgi gösterdiğini ama bu başlangıç noktası için şanssızlık. Eğer iktidarın İnce'yi kullanarak muhalefette bir çatlak oluşturmayı amaçlamışsa onlar için de başarılı ve akıllıca bir hamle sayılmaz. Çünkü bu kadar göstere göstere desteklenen bir şeyin içeriyi karıştırmasını da zayıflatmış olur iktidar. Bu iki taraf açısında da şanssızlık diye düşünülebilir. Beklenen sonucu vermeyecek birşey olarak da düşünülebilir. Ama şöyle de bakılabilir meseleye. Bu tür hareketin enerji ve motivasyon üretebilmesi için şu anda başlangıç noktası itibariyle çok kuvvetli olduğunu söyleyemeyiz. İktidar medyasınının bu anlamda desteği de tam tersi rüzgarı arttırıcı değil, rüzgarı kesici bir etki gösterir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar