Bilim insanları günün her saati dinlenebilecek şarkıyı belirledi

Bilim insanları günün her saati dinlenebilecek şarkıyı belirledi
Bilim insanları günün her saatinde The Police'in 1983'te çıkardığı Every Breath You Take adlı şarkının tespit etti.

Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir günde yapılan şarkı seçimlerinde bir kalıp olup olmadığını öğrenmek istedi. Çalışmada müzik dinleme uygulaması Spotify'da 2 milyardan fazla kez dinlenen yaklaşık 4 milyon şarkıyı analiz edildi.

10 Kasım'da Royal Society Open Science adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgulara göre Bilim insanları, müzik dinlemede günün 5 bölüme ayrıldığını gördü. Her biri farklı niteliklere sahip bölümler sabah, öğleden sonra, akşam, gece ve gece geç/sabahın ilk saatlerinden oluşuyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre; beş bölüm hafta boyunca genellikle aynı sırayı takip ediyor. Ancak hafta sonlarında iş veya okula gidilmemesi gibi sebeplerle farklılık gösteriyor.

Araştırma ekibinin başındaki Ole Adrian Heggli, sabahları (06.00-12.00) yavaş ama enerjik şarkıların hakim olduğunu ifade etti. Örnek olaraksa Robbie Williams'ın Supreme şarkısını verdi.

Öğleden sonra (12.00-20.00) Rihanna'nın Only Girl (In The World) parçası gibi yüksek sesli ve tempolu şarkılar hüküm sürdü. Akşamları (20.00-23.00) dans edilebilen ve en yüksek tempoya sahip müziklerin hakim olduğu görüldü. Geceleri (23.00-04.00) Sigur Ros'un Svefn-g-englar adlı parçası gibi yavaş ve ambient müziğin tercih edildiği görüldü. Gece geç/sabahın ilk saatlerinde (04.00-06.00) dinlenen şarkılar gecedekilere benzese de tempo daha da düştü.

Bilim insanları, bu 5 bölümün hepsine uyan özelliklere sahip şarkının Every Breath You Take olduğunu söyledi. Heggli ayrıca, müzisyenlerin araştırmaları sayesinde dinlenme potansiyellerini yukarıya çekebileceklerini öne sürdü.

Araştırma makalesindeyse "bulgularımız, müziğin günlük yaşamlarımızla nasıl iç içe geçtiğnii gösteriyor. Müzik tercihi gibi bireysel bir şeyin bile temel günlük kalıplardan nasıl etkilendiğini ortaya koyuyor" ifadeleri kullanıldı.

Öne Çıkanlar