Bilim insanları ağlayan bebeği sakinleştirmenin 'en iyi yöntemini' buldu

Bilim insanları ağlayan bebeği sakinleştirmenin 'en iyi yöntemini' buldu
Bilim insanları, ağlayan bir bebeği yatıştırmak için en iyi yöntemi bulmak amacıyla yaptıkları araştırmada en yakın cevaba ulaştıklarını söylüyor.

Japonya’nın başkenti Tokyo’daki RIKEN Beyin Bilimleri Merkezi’nde görevli Dr. Kumi Kuroda, ebeveynlerin bebeklerini uyutma yöntemlerini inceleyerek en uygun ve başarılı çözümü ortaya çıkardı.

Japonya’da ve İtalya’da yapılan deneyler Current Biology dergisinde yayınlandı.

Dr. Kumi Kuroda ve ekibi, bebekleri yatırmanın, bebek arabasında ileri geri sallamanın, kucakta yürüyüş yapmanın ya da ayakta sabit bir şekilde durarak beklemenin avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırdı.

Bilim insanları, ağlayan bir bebeği sakinleştirmenin en uygun yolunun ise bebek kucaktayken 5 dakikalık bir yürüyüşe çıkmak olduğunu tespit etti. Bebeği kucakta 8 dakika boyunca tutarak sabit bir şekilde durdurmanın da etkili olduğu belirtilirken, bebek beşiği ise en etkili üçüncü yöntem oldu.

Otururken bebeği kucağa almanın çaresiz olduğunu tespit eden bilim insanları bebek bırakıldıktan hemen sonra yeniden ağlama ve sinir krizlerinin başladığını ortaya çıkardı. Bilim insanları, "Yürüme tekniği geçmişte etkisiz olarak biliniyordu fakat bu çalışmalar sonucunda işe yaradığını tespit ettik" dedi.

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?

Ekip araştırmayı önce köpekler, maymunlar ve farelerdeki ‘taşıma etkileşimi’ üzerine yaptı. Bu memelilerin yavrularını alarak yürümeye başlamasıyla, bebeğin sessizleştiği, kalp atışının yavaşladığı tespit edildi.

 

İnsanlı araştırma 21 annenin katılması ile yapıldı. 0 ila 7 aylık bebekleri olan anneler, dört durum için test edildi: yürürken ağlama, oturur durumdaki annenin kucağında tutulma, hareketsiz beşikte yatırılma ve sallanan beşikte yatırılma…

 

Araştırma sonucu ağlama durumunun, taşımanın başlamasından 30 saniye sonra azaldığı ve bebeğin kalp atışlarının yavaşladığı tespit edildi. Benzer bir etki beşikte sallanırken de elde edildi. Fakat hareketsiz tutulmak bebeği yatıştırmadı.

Bunun, genel kanının aksine, anne kucağının bebeği yatıştırmada eksik kaldığının, taşıma etkileşiminin önemli bir etken olduğunun göstergesi olduğu kaydedildi.

Sonrasında yeni doğanların beş dakika taşınması etkisi incelendi. Bu incelemede yüzde 46’lık bir oranın bu sürede uykuya daldığı tespit edildi. Süre bir dakika artırıldığında yüzde 18’i daha uyudu.

 

Öne Çıkanlar