Bildirici: Otomobilde ÖTV yetkisi Cumhurbaşkanı'na geçen yıl verilmiş; yeni yetki haberi yanlış

Bildirici: Otomobilde ÖTV yetkisi Cumhurbaşkanı'na geçen yıl verilmiş; yeni yetki haberi yanlış
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın motorlu araçlarda ÖTV yetkisinin, yeni değil geçen yıl verildiğini belirterek, 'yeni tebliğ sadece durumu açıklama amaçlı' dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Uygulama Genel Tebliği'nde muhtelif konulardaki ihtilaf yaşanan konulara ilişkin hususlara açıklık getirilirken, daha önce ilgili kanuna eklenen Cumhurbaşkanının motorlu araç ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırabilme ve sıfıra indirebilme yetkisi de uygulama tebliğine eklendi.

Pek çok haber sitesi ve gazete, yetkinin yeni verildiğini yazdı. 

Vergi uzmanı Ozan Bingöl de Resmi Gazete'de tebliğin yayımlandığı 26 Temmuz'da  "Otomobillere uygulanan ÖTV oranlarında Cumhurbaşkanına verilen üç kat artırma yetkisi 14/10/2021 tarihli ve 7338 sayılı kanun ile verilmişti. Yeni bir durum söz konusu değildir. Bugün yapılan sadece değişikliğin tebliğe işlenmesidir" açıklamasını yaptı. 

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici de Ozan Bingöl'ün paylaşımına dikkat çekerek, haberin pek çok haber sitesi tarafından yanlış servis edildiğine işaret etti.

Bildirici, şu ifadeleri kullandı:

"Ozan Bingöl medyadaki hatayı ifşa ediyor! ÖTV'de yetki Cumhurbaşkanı'na geçen yıl verilmiş; yeni tebliğ sadece durumu açıklama amaçlı. Sabah, BirGün, Cumhuriyet, Habertürk, Milliyet, T24, NTV, BBC, Bloomberg, Medyascope, G.Duvar, G.Gündem gibi yerlerdeki yeni yetki haberleri yanlış." 

Öne Çıkanlar