Bildirici: Öldürüldüğü açıklanan PKK'lı canlandı, itirafçı oldu

Bildirici: Öldürüldüğü açıklanan PKK'lı canlandı, itirafçı oldu
Gazeteci Faruk Bildirici, İçişleri Bakanlığı'nın 'PKK'ye yönelik operasyonlar' hakkındaki çelişkili açıklamalarına dikkat çekti.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Hürriyet gazetesindeki görevinden ayrıldıktan sonra, kendi internet sitesinden yayımladığı yazılarla medya eleştirilerini sürdürüyor. 

Bildirici, bugünkü "Öldürüldüğü açıklanan PKK'lı canlandı itirafçı oldu" başlıklı yazısında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, 8 Nisan 2021’de sosyal medya hesabından duyurduğu "etkisiz hale getirilme vakası"na dikkat çekiyor. 

"Eskiden 'etkisiz hale getirildi' diye bir tanımlama yoktu" diyen Bildirici, "Nasıl bir mantıksa 'öldürüldü' sözcüğünün 'terörle mücadelede olumsuz algı yarattığı' gibi bir yaklaşım sonucunda yanılmıyorsam 2000’lerden itibaren Genelkurmay’dan başlamak üzere resmi açıklamalarda 'öldürüldü' sözcüğü tümüyle kalktı; onun yerini 'etkisiz hale getirildi' aldı" dedi.

Bildirici, "Aslına bakarsanız asker-sivil güvenlik yetkililerinin gerekli gördüğü bu iletişim şaheseri tanımlamanın -Türkçe açısından bakarsanız- yakalanan, yaralanan ya da öldürülen bütün PKK’lıları kapsaması gerekir. Fakat resmi açıklamalarda 'etkisiz hale getirildi'nin karşılığı 'öldürüldü' olduğu için haberlerde de bu anlamda kullanıldı, böyle yerleşti" diyerek "Nitekim İçişleri Bakanlığı’nın internet sayfasında da öldürülenler, 'Etkisiz hale getirilenler' başlığı altında listeleniyor" ifadelerini kullandı. 

Bildirici, Soylu'nun da söz konusu paylaşımında aynı mantıkla "Eren-10 Operasyonundan haber var. Şırnak-Bestler Dereler Domuz Dağı bölgesinde 2 terörist daha etkisiz! Dünden bugüne toplamda 6 terörist etkisiz hale getirildi Operasyon devam ediyor" yazdığını hatırlatarak, bakanlığın da şu açıklamayı yaptığını yazdı:

"7-8 Nisan 2021 tarihleri arasında yapılan Eren-10 Operasyonunda etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin sözde Botan Saha Sorumlusu olarak faaliyet gösteren ve İçişleri Bakanlığı Terör Arananlar Listesinde 10 Milyon TL ödülle 'Kırmızı' kategoride aranan 1996 yılı Bitlis katılımlı Özgür Gabar (K) Fırat Şişman adındaki terörist olduğu tespit edilmiştir."

Bildirici, bakanlığın açıklamasının AA, DHA, TRT Haber,  Habertürk, Takvim ve birçok internet sitesinde yayımlandığını, ertesi gün de basılı gazetelerin bu haberi geniş biçimde duyurduğunu, Türkiye’de medya genel olarak 'etkisiz hale getirildi' derken Erbil merkezli internet sitesi Rudaw'ın 'Şırnak’ta çatışma! 10 PKK’li hayatını kaybetti' başlığıyla haber yaptığını anımsattı.

"Bakanlık bu operasyonun daha geniş haber olmasını istemiş olsa gerek" diyen Bildirici, "İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve Jandarma İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Aykut Tanrıverdi, iki gün sonra bakanlıkta gazetecilere brifing verdi. Bu brifinge katılan gazeteciler, Fırat Şişman’ın 'öldürüldüğünü' açık açık yazdılar." dedi.

"Fakat bu açıklama ve haberlerle Fırat Şişman’ın öldürüldüğünü kamuoyuna duyurmuş olan İçişleri Bakanlığı aradan bir ay geçtikten Fırat Şişman’ı canlandırmaya karar verdi" diyen Bildirici, İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı'nın, 4 Mayıs’ta bakanlıkta düzenlediği "Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda operasyonlarla ilgili bilgi verirken Fırat Şişman’ın "yaralı olarak ele geçirildiğini" söylediğini yazdı.

"Gazetecilerden, bu PKK’lının daha önce öldürüldüğünün açıklandığı hatırlatması gelmedi. Haberler, o andan itibaren sorgusuz sualsiz Fırat Şişman’ın 'yaralı yakalandığı' şekline dönüştü" diyen Bildirici, "Anadolu Ajansı’nın geçtiği 'Yaralı olarak yakalanan terörist Şişman, örgüt mensuplarına ‘Teslim olun’ çağrısında bulundu' başlığıyla geçtiği haber, o gün TRT, NTV, Sabah başta olmak üzere onlarca internet sitesinde yayımlandı. Hatta Hürriyet ve Milliyet 'Son dakika' anonsuyla duyurdu bu olayı. Şişman’ın itiraflarını içeren görüntüler de televizyonlar ve Youtube’da yer aldı" dedi.

"Gördüğüm kadarıyla, daha önce Fırat Şişman’ın öldürüldüğünü yazan medyadan şildi nasıl olup da canlandığına dikkat çeken olmadı" diyen Bildirici, şöyle devam etti:

"İçişleri Bakanlığı hem gazetecileri hem de kamuoyunu yanıltmış oldu. Üstelik böyle bir yönteme başvurulduğu sonradan kabul edilerek kamuoyundan özür de dilenmedi, düzeltme de yapılmadı. Bu yaklaşım, İçişleri Bakanlığı’nın operasyonlarla ilgili tüm açıklamalarına gölge düşürdü. Öyle ya, bile isteye gazetecileri yanıltan İçişleri Bakanlığı’nın bundan sonra yapacağı 'etkisiz hale getirilen terörist' açıklamalarının doğru olduğuna nasıl emin olabiliriz?"

Öne Çıkanlar