Biden-Putin zirvesinin tarihi belli oldu: Masada Ukrayna krizi var

Biden-Putin zirvesinin tarihi belli oldu: Masada Ukrayna krizi var
Biden ile Putin 7 Aralık Salı günü video konferans yoluyla bir görüşme yapacak. Görüşmede Ukrayna krizinin ele alınması bekleniyor.

ABD Başkan Joe Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, Rusya-Ukrayna sınırındaki artan gerilim üzerine 7 Aralık Salı günü video konferans yoluyla bir görüşme yapacağı bildirildi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rus Interfaks haber ajansına yaptığı açıklama, görüşme planını doğruladı. Peskov, görüşmenin ne kadar süreceğine iki liderin karar vereceğini söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da görüşmede stratejik istikrar, siber ve güvenlik konuları dahil ABD-Rusya ilişkileri hakkında bir dizi konu başlığının ele alınacağı belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna sınırına asker ve ekipman yığması Batı’da olası bir işgalin işareti olarak görülüyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise Biden'ın görüşmede, Rus ordusunun Ukrayna sınırındaki faaliyetlerinden duyduğu endişelerin altını çizeceğini aktardı. Psaki, Biden'ın ayrıca, ABD'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteğini yeniden vurgulayacağını kaydetti.

Biden, Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yla sınırında gerilimi tırmandırmasını "çok çok zor" hale getirecek bir dizi girişimin hazırlığında olduğunu belirtmişti.

Biden, "Yaptığım şey, Sayın Putin'in ilerlemesini ve insanların onun yapacağından endişe duyduğu şeyi yapmasını çok, çok zor hale getirmek için en kapsamlı ve anlamlı olduğuna inandığım inisiyatifler dizisini biraraya getirmek" demiş ancak bu girişimlerin neler olduğuna ilişkin ayrıntı vermemişti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de Cumartesi yaptığı açıklamada, Washington'un Ukrayna'nın topraklarını korumak için ihtiyacı olan unsurlara sahip olmasını sağlamaya kararlı olduğunu vurguladı.

Ukrayna’nın doğu sınırında yaşanan durum, Moskova’nın komşusunu işgale hazırlandığı yönündeki endişeleri arttırdı. Konu bu hafta yapılan NATO dışişleri bakanları toplantısının da ana gündem maddesiydi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’yı, gerilimin tırmandırmanın bedelinin yüksek olacağı yönünde uyardı.

Moskova ise bu suçlamaları reddediyor ve ABD ile Ukrayna’nın kendilerinin saldırı hazırlığında olabileceğini öne sürüyor.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ise Rusya’nın Ukrayna sınırı yakınında 94 binin üzerinde asker yığdığını söyledi. Reznikov, bu durumun, Ruslar’ın Ocak ayı sonunda büyük bir askeri operasyona hazırlanıyor olabileceğine işaret ettiğini belirtmişti. (VOA Türkçe)

Öne Çıkanlar