Biden-Modi görüştü: Hindistan Rus petrolü alımında geri adım atmadı

Biden-Modi görüştü: Hindistan Rus petrolü alımında geri adım atmadı
ABD Başkanı Biden-Hindistan Başbakanı Modi'den Hindistan'ın Rusya'yla arasına mesafe koymasını istedi. Hindistan 'Avrupa daha çok Rus petrolü satın alıyor' tepkisi gösterdi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi arasında dün yapılan çevrimiçi görüşmenin detayları belli oldu. Biden'ın Modi'den Rusya'yla ilgili "özel bir talebi olmadığı" belirtilirken Rusya'dan enerji ithalatında kısıtlama olması gerektiği mesajı verildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan Başbakanı Modi'ye "Rusya'dan daha fazla petrol satın almanın Hindistan'ın çıkarına olmadığını" söyledi.

BLINKEN: 'HİNDİSTAN UKRAYNA SAVAŞINA NASIL YAKLAŞACAĞINA KENDİ KARAR VERMELİ

ABD ile Hindistan'ın dışişleri ve savunma bakanları arasında Washington'da toplantı düzenlendi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "ABD-Hindistan 2+2 Bakanlar Diyaloğu" toplantısının ardından yaptığı açıklamada "ABD, Ukrayna hükümetine ve halkına desteğini artırmaya devam edecek ve diğer ulusları da aynı şeyi yapmaya çağıracak. Tıpkı tüm ulusları Moskova'nın giderek artan acımasız eylemlerini kınamaya çağırdığımız gibi" dedi. ABD ve Hindistan arasında "özgür bir Hint-Pasifik için vizyon ortaklığı" olduğunu da ifade eden Blinken, "Hindistan'ın Ukrayna'daki Rus savaşına nasıl yaklaşacağı konusunda kendi kararlarını vermesi gerektiğini" söyledi.

Blinken şöyle devam etti: "Her ülkenin konumu ve gereksinimleri farklıdır, ancak müttefikler ve ortaklardan Rus enerji alımlarını artırmamalarını istiyoruz. Elbette ülkeleri Rusya'dan ek enerji tedarik etmemeye teşvik ediyoruz."

HİNDİSTAN DIŞİŞLERİ: 'AVRUPA DAHA FAZLA RUS PETROLÜ ALIYOR'

Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar ise Hindistan'ın "çatışmaya karşı" olduğunu belirterek "Diyalog ve diplomasi için şiddet acilen durdurulmalı" dedi. Jaishankar, Rusya'dan petrol ithalatı konusunda Avrupa ülkelerine bakılması gerektiğini ifade ederek "Avrupa, Hindistan'dan daha fazla Rus petrolü satın alıyor" mesajı verdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de katıldığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "ABD ve Hindistan'ın ortak değerlerimizi savunmak, uluslararası kurallara dayalı düzeni korumak için bir arada olması her zamankinden daha önemli" dedi.

'BIDEN'IN MODİ'DEN TARAF TUTMA TALEBİ OLMADI'

CNN'den Manveena Suri'nin haberine göre, ABD Başkanı Biden, Başbakan Narendra Modi ile bir saatlik sanal görüşmede Hindistan'ın Ukrayna savaşındaki tarafsız duruşuna ilişkin "samimi" görüşlerini paylaştı. Biden'ın Modi'den "taraf tutması için özel bir talepte bulunmadığı" ve "Modi'den Rusya'dan enerji alımını durdurma konusunda kesin bir taahhüt almadığı" belirtilen haberde, iki liderin görüşlerini samimi olarak dile getirdiği ifade edildi.

'MODİ, ÇİN-RUSYA YAKINLAŞMASINA İLİŞKİN ENDİŞELERİNİ BELİRTTİ'

CNN'e konuşan isimsiz bir ABD'li yetkili ise görüşmeye ilişkin "Somut bir soru ve cevap yoktu. Ancak liderler oldukça ayrıntılı ve samimi bir görüş alışverişinde bulundular" dedi. Yetkiliye göre, Biden Modi'den Rusya'ya karşı tavır alması konusunda talepte bulunmak yerine "Putin'in savaşının etkilerini hafifletmeye yardımcı olacak adımlar atabileceği" önerisinde bulundu.

Modi'nin ise Rusya-Çin yakınlaşmasına ilişkin endişelerini dile getirdiği de ifade edildi. Hindistan'ın Ukrayna'ya insani yardım gönderdiği de haberde hatırlatıldı.

HİNDİSTAN GERİ ADIM ATMADI RUSYA'DAN PETROL ALIMI SÜRÜYOR

Hindistan yönetimi, ABD'nin dünyayı Moskova'ya yönelik ekonomik yaptırımların arkasında toplamaya dönük çabalarına rağmen Rus petrolü veya gazı alımından geri adım atmadı. Yeni Delhi, geçen hafta Rusya'yı BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarmak için yapılan oylamada da çekimser kalmıştı. Modi, Biden'la yaptığı görüşme öncesi Ukrayna ve Rusya liderleriyle telefon görüşmesi yaptığını belirterek taraflara hem barış çağrısında bulunduğunu hem de Putin'e görüşme teklif ettiğini belirtmişti.

Ukrayna'nın Kiev yakınlarındaki Bucha kasabasında sivillerin öldürüldüğüne ilişkin görüntülerle ilgili ise "çok endişe verici" diyen Modi, "Rusya ile Ukrayna arasında devam eden müzakerelerin barışın önünü açacağını umuyoruz" demişti. Modi, Ukrayna'ya insani yardım gönderdiklerini de ifade ederek "Ukrayna'daki sivil nüfusun güvenliğine ve onlara kesintisiz insani yardım sağlanmasına önem verdik. Bizim adımıza Ukrayna ve komşu ülkelere ilaç ve diğer yardım malzemeleri gönderdik. Ve Ukrayna'nın talebi üzerine çok yakında başka bir ilaç sevkıyatı gönderiyoruz" açıklaması yapmıştı.

Öne Çıkanlar