Biden'in Ortadoğu ziyaretine Hamas tepki gösterdi: Filistin davasını yok etmek için geliyor

Biden'in Ortadoğu ziyaretine Hamas tepki gösterdi: Filistin davasını yok etmek için geliyor
Biden'ın Suudi Arabistan, İsrail ve Filistin turunu kapsayan Orta Doğu ziyareti planına Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye, 'Biden, Filistin davasını yok etmek için geliyor' dedi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın gelecek ay Suudi Arabistan ve İsrail işgali altındaki Filistin topraklarına yapmayı planladığı ziyarete Gazze merkezli Filistinli direniş grubu Hamas'tan tepki geldi. yapılan açıklamada, "Biden Orta Doğu'ya Filistin davasını yok etmek için geliyor" ifadeleri kullanıldı.

Gazete Duvar’ın İran kanalı Press TV'den habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, "Biden'ın önümüzdeki ay yapacağı Orta Doğu gezisinin asıl amacı Filistin davasını ortadan kaldırmak ve Siyonist rejimin etkisini genişletmek" açıklaması yaptı.

"Yaklaşmakta olan tehlike düşünülenden çok daha ciddi" diyen Hamas yöneticisi, İsrail'in bölgede etkisini artırma girişimlerine karşı diğer direniş gruplarına birlik çağrısında bulundu. Habere göre, Haniye, küresel siyasi arenada da Ukrayna krizinin devam etmesinin diğer endişeleri arasında olduğunu ifade etti.

'ORTA DOĞU TURU 13-16 TEMMUZ'DA YAPILABİLİR'

Biden'ın Suudi Arabistan ve Filistin'e yapacağı ziyaretlerin tarihi resmi olarak henüz açıklanmadı. ABD'li yetkililer ise ziyaretlerin 13-16 Temmuz tarihlerinde yapılabileceğini daha önce kamuoyuna açıklamıştı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da 21 Haziran'da yaptığı açıklamada, Biden'ın ziyaret planıyla ilgili "Ziyaretin, 1967 sınırlarında iki devletli çözüme göre ve uluslararası meşruiyet temellerine dayalı adil ve kapsamlı barışı sağlayacak siyasi bir ufkun oluşturulmasına yönelik ortamın hazırlanmasına katkı sağlamasını temenni ediyoruz" demişti.

KAŞIKÇI CİNAYETİ SONRASI İLK ZİYARET

ABD'nin başkanlık düzeyindeki Riyad ziyareti aynı zamanda New York Times yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesi sonrası gerilen ilişkiler sonrası bir ilk olacak. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid 15 Haziran'da yaptığı açıklamada, Biden'ın İsrail ziyareti sonrası Suudi Arabistan'a gideceğini belirtmişti.

Öne Çıkanlar