Biden ile Cinping arasında Tayvan gerilimi: Ateşle oynayan yanar

Biden ile Cinping arasında Tayvan gerilimi: Ateşle oynayan yanar
ABD ve Çin liderleri, iki saatten uzun süren telefon konuşmalarında ana konu Tayvan'dı. Şi Cünping, Biden'ı Tavyan'ı tanımamaları konusunda uyardı.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında telefon görüŞmesi gerçekleşti. 2 saat 17 dakika süren uzun görüşmeye Tayvan konusu damga vurdu. 

'ATEŞLE OYNAYAN YANAR' 

Çin Devlet Başkanı Cinping, Biden'ı, Tayvan'ın statüsünü tanımamaları konusunda uyardı. Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın aktardığı habere göre, Cinping, "Çin'in ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlı bir şekilde korumak, 1,4 milyardan fazla Çinli'nin kesin iradesidir. Ateşle oynayanlar yanar" dedi ve ABD'nin bu konuda açık tutum sergilemesini umduklarını belirtti. 

BIDEN: ADANIN STATÜSÜ ZORLA DEĞİŞTİRİLMEMELİ

ABD Başkanı Joe Biden ise Çin lideri Şi Cinping'e adanın statüsünü zorla değiştirmeye çalışmamaları gerektiğini söyledi. Biden, Tayvan'ı tanımamaya dair politikalarının da değişmediğini yineledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da "Washington, Pekin'i diplomatik olarak tanıyan "tek Çin politikası" izliyor. Tayvan'a kendisini savunması için gerekli araçları sağlamak ve gayri resmi bağları sürdürmek ise Kongre kararıyla yükümlüdür" ifadeleri yer aldı.

Cinping'in Biden'a "Ateşle oynayan yanar" ifadesi, Pekin Yönetimi tarafından ilk kez kullanılmıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı ABD Kongresi'nden bir delegasyonun bu yıl Tayvan'ı ziyareti sırasında da tam olarak aynı ifadeleri kullanmıştı. Çin Savunma Bakanlığı da geçen yıl Tayvan'a gönderdiği bir uyarı mesajında buna yer vermişti.

Cinping 2015'te ABD'yi ziyaret ettiğinde, o dönem ABD Başkan Yardımcısı olan Biden ile görüşmüştü. Fakat Biden'ın yeni görevinin ardından iki lider yüz yüze hiç görüşmedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar