Biden’dan 24 Nisan Mesajı: Onların acılarını anlıyor ve tarihini onurlandırıyoruz

Biden’dan 24 Nisan Mesajı: Onların acılarını anlıyor ve tarihini onurlandırıyoruz
Başkan Biden, 24 Nisan mesajı yayınlayarak, 'Bugün, bir imha harekâtında tehcir edilen, katledilen veya ölümlerine yürüyen bir buçuk milyon Ermeni’yi anıyoruz' dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan'daki Ermenileri Anma Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı. Biden mesajında 24 Nisan’ı soykırımın başladığı tarih olarak niteledi ve bunun 20. yüzyılın en büyük mezalimlerinden biri olduğunu kaydetti. Ermeniler’in soykırıma katlandıktan sonra kendi toplumlarını ve kültürlerini yeniden inşa etmeye odaklandıklarını belirten Biden, Ermeni Amerikalılar’ın Amerika’nın hayati bir parçası olduğunu belirtti. "Onların acılarını anlıyor ve tarihini onurlandırıyoruz" diyen Biden, 107 yıl sonra Amerikan halkının soykırımda can veren bütün Ermenileri onurlandırmaya devam ettiğini de kaydetti.

‘ERMENİ’Yİ ANIYOR VE BÖYLESİNE ÇOK SAYIDA TRAJİK CAN KAYBININ YASINI TUTUYORUZ’

Kısa Dalga’nın aktardığı Biden'ın açıklamasının tam metni şöyle:

"24 Nisan 1915'te Osmanlı makamları, İstanbul'daki Ermeni aydınları ve cemaat liderlerini tutukladı. 20. yüzyılın en büyük mezalimlerinden biri olan Ermeni soykırımı bu şekilde başladı. Bugün, bir imha harekâtında tehcir edilen, katledilen veya ölümlerine yürüyen bir buçuk milyon Ermeni’yi anıyor ve böylesine çok sayıda trajik can kaybının yasını tutuyoruz.

‘ERMENİLER YENİ EVLERDE VE YENİ TOPRAKLARDA YENİDEN İNŞA ETMEYE KARARLIYDI’

Ermeni soykırımı üzerinde düşünürken, nefretin her türlü çürütücü etkisine karşı tetikte olma taahhüdümüzü yeniliyoruz. Sesimizi yükseltmeye ve dünyada kalıcı izler bırakan mezalimleri durdurmaya adanmışlığımızı yineliyoruz. Ve, Meds Yeghern sırasında kaybedilenlerin yasını tutarken, çocuklarımız için dilediğimiz daha iyi, daha barışçıl dünyayı iyileştirme ve inşa etme çabalarımızı iki katına çıkaralım. İnsan haklarına saygı duyulan, bağnazlığın ve hoşgörüsüzlüğün kötülüklerinin günlük yaşamımıza damga vurmadığı, ve insanların yaşamlarını her yerde haysiyet ve güvenlik içinde sürdürmekte özgür olduğu bir dünya. Bu aynı zamanda Ermeni halkının gücü ve dayanıklılığı üzerine düşünülmesi gereken bir an. Bir soykırıma katlandıktan sonra, Ermeni halkı cemaatlerini ve kültürlerini, ABD de dahil, genellikle yeni evlerde ve yeni topraklarda yeniden inşa etmeye kararlıydı. Ermeni Amerikalılar, ABD'nin dokusunun hayati bir parçasıdır. Atalarının nelere katlandığına dair trajik tecrübeyi yanlarında taşımaya devam ederlerken, ulusumuzu daha güçlü ve daha dinamik hale getiriyorlar. Onların acılarını tanıyoruz ve hikayelerini onurlandırıyoruz.

Amerika dahil bazı ülkeler 1915 olaylarını soykırım olarak niteliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar