Biden: Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda askeri karşılık vereceğiz

Biden: Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda askeri karşılık vereceğiz
ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda buna askeri karşılık vereceklerini söyledi.

ABD Başkanı olarak göreve başladığı Ocak 2021'den bu yana ilk Asya gezisini gerçekleştiren Joe Biden, Çin-Tayvan meselesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ziyaretinin Japonya ayağında olan Biden, Tokyo’da bir gazetecinin "Çin, Tayvan’a saldırırsa ABD adayı savunur mu?" sorusuna "Evet" yanıtını verdi. Biden, "Bu yaptığımız bir taahhüt. Tek Çin politikası üzerinde anlaştık. Bütün anlaşmalar bu nokta üzerinden yapıldı ancak zorla alınacak olması fikri, uygun değil" dedi. Biden, Çin’in Tayvan’a saldırmasını beklemediğini de ekledi.

Açıklamasında Ukrayna savaşına da değinen Biden, "Rusya, Ukrayna'daki barbarlığı için 'uzun vadeli' bir bedel ödemek zorunda"' dedi.

JAPONYA İMPARATORU NARUHİTO İLE BİR ARAYA GELDİ

Biden, başkentteki İmparatorluk Sarayında Japonya İmparatoru Naruhito ile bir araya geldi.

Naruhito ve Biden görüşmesi yarım saat sürdüğü belirtildi. Görüşme sonrası ikili, basın mensuplarına fotoğraf verdi.

Beyaz Saray açıklamasında, görüşmenin "Amerikan halkı adına selam iletilmesi ve Japonya-ABD ilişkilerinin gücünün vurgulanması" amacı taşıdığı kaydedildi.

İmparatorluk İşleri Ajansına (Kunaicho) göre Aralık 2013'te, dönemin Veliaht Prensi Naruhito ile Obama yönetiminin Başkan Yardımcısı Biden görüşmüştü. Mayıs 2019'da tahta çıkan Naruhito, daha önce eski ABD Başkanı Donald Trump'ı ağırlamıştı.

.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar