Biden 'Bu, Rusya'nın işgalinin başlangıcıdır' dedi; yaptırım kararlarını açıkladı

Biden 'Bu, Rusya'nın işgalinin başlangıcıdır' dedi; yaptırım kararlarını açıkladı
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanımasını 'işgalin başlangıcı olarak niteledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyeti tanımasının ardından iki Rus bankasına yaptırım kararı aldıklarını açıkladı. ABD lideri, yaptırımlar kapsamında 'tam blokaj' uygulanacak bankaların Devlet Kalkınma Şirketi (VEB) ve ordu bankası olduğunu ifade etti. Biden, "Bu kararla Rusya'nın Batı'dan borçlanma imkanı olmayacak" dedi. 

ABD Başkanı sözlerine, 'Rusya'nın Ukrayna'nın büyük bir kısmını oyduğunu' söyleyerek başladı; "Bu, Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlangıcıdır" dedi. Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve buna sert bir yanıt verilmesi gerektiğini belirten Biden, Rusya'ya daha öncekilerden çok daha sert yaptırımlar dayatmaya başlayacaklarını söyledi.

ABD BALTIK'TAKİ GÜÇLERİNİN SAYISINI ARTIRIYOR

ABD Başkanı, iki Rus bankasını 'tamamen engelleyecek' yaptırımlar dayatacaklarını, aynı zamanda Rusya'daki seçkinleri ve aile üyelerini hedef alan yaptırım kararı aldığını söyledi. Biden, Baltık ülkelerindeki güçlerini ve ekipmanlarını artırma kararı verdiğini de ekledi.

'RUSYA'YLA SAVAŞMA NİYETİMİZ YOK'

Biden "Putin doğrudan Ukrayna'nın var oluş hakkına saldırdı" derken, diplomasi için hala alan olduğunu söyleyerek "Rusya'yla savaşma niyetimiz yok. En kötü senaryodan kaçınmak için hâlâ vakit var" ifadelerini kullandı.

'ENERJİ FİYATLARI ARTABİLİR' UYARISI

Rusya'ya dayattıkları yeni yaptırımların ABD'deki doğalgaz fiyatların yükselmesi anlamına geleceğini de teslim ederek, bu durumun sıradan halk üzerindeki etkilerini azaltma vaadinde bulundu. Biden, "Özgürlüğü savunmanın bizim için, burada evimizde de bazı bedelleri olacak. Bu konuda dürüst olmamız gerekiyor. Fakat bunu yaparken, yaptırımlarımızın yol açacağı acının bizim değil, Rusya'nın ekonomisini hedef almasını sağlamak için güçlü adımlar atacağım" dedi. Biden, yönetiminin doğalgaz ve petrol akışında herhangi bir kesinti oluşmaması için çalıştığını belirterek, "Amerikan halkının benzin alırken hissettiği acıyı sınırlandırmak istiyorum. Bu benim için kritik önemde" ifadelerini kullandı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar