Biden ABD vatandaşlarından Ukrayna'yı terk etmelerini istedi

Biden ABD vatandaşlarından Ukrayna'yı terk etmelerini istedi
Rusya işgale kalkarsa Ukrayna'da durumun hızlı bir şekilde kontrolden çıkabileceğini söyleyen ABD Başkanı Biden, Ukrayna'daki ABD vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısı yaptı.

NBC televizyonuna konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ABD birliklerinin tahliye operasyonu düzenlemesinin mümkün olamayacağına dikkat çekerek Ukrayna'da bulunan ABD vatandaşlarına ülkeyi "şimdi" terk etmeleri çağrısında bulundu. "Amerikalılar ve Ruslar birbirini vurmaya başlarsa bu dünya savaşı olur" ifadelerini kullanan Biden, Rusya'nın dünyanın en güçlü ordularından birine sahip olduğuna dikkat çekti.

Ukrayna sınırındaki duruma atıfla "Bu çok farklı bir durum ve her şey hızlı bir şekilde kontrolden çıkabilir" ifadelerini kullanan Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i de ABD vatandaşlarına zarar verilmemesi konusunda uyardı. Biden, "Putin, eğer Ukrayna'yı işgal edecek kadar budala ise umarım ABD vatandaşlarına olumsuz etkisi olacak bir şey yapmama konusunda yeterince akıllıdır" dedi.

Biden, bir Rus işgali durumunda ABD vatandaşlarının kurtarılması için Ukrayna'ya askeri birlik göndermeyeceklerinin de altını çizdi.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus askeri hareketliliğini gerekçe göstererek 23 Ocak’ta yayınladığı Ukrayna'ya yönelik seyahat uyarısını yeniledi.



ABD ASKERLERİ POLONYA VE ROMANYA'DA

ABD ordusu, askerlerini Ukrayna'nın komşuları Polonya ve Romanya'ya konuşlandırmıştı. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Çarşamba günü yaptığı açıklamada ihtiyaç halinde Polonya'daki ABD askerlerinin muhtemel tahliye operasyonlarına yardım edebileceğini ifade etti. Şu anda ordunun Amerikalıları Ukrayna dışına çıkarmak için bir girişimi bulunmadığını kaydeden Kirby, "Ukrayna'dan ayrılmak için çok sayıda olanak var" dedi.

Amerikan hükümeti, Ocak ayında Ukrayna'daki "öngörülemeyen" durum nedeniyle vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri tavsiyesinde bulunmuştu. ABD ayrıca Ukrayna'daki diplomatik varlığını da azaltmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar