Beytüşşebap’ta ilk Newroz ateşi yakılıyor: Birlik Newroz'u olsun

Beytüşşebap’ta ilk Newroz ateşi yakılıyor: Birlik Newroz'u olsun
Newroz'un ilk ateşinin yakılacağı Beytüşşebap’ta yurttaşlar, kutlamaya katılım çağrısı yaparak, 'Bu Newroz birlik Newroz’u olsun' dedi.

Bu yıl "Dem dema serkeftinê ye" (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla kutlanacak Newroz'un startı 15 Mart’ta Federe Kürdistan Bölgesi'ne sınır olan Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinden verilecek. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Akdeniz, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP Sözcüsü Ebru Günay ve çok sayıda kişinin katılımıyla Newroz’un ilk ateşi yakılacak. 
 
Federe Kürdistan Bölgesi'ne yönelik başlatılan askeri operasyonlar ise halen devam ediyor. Devam eden operasyonlara ve Kürt ulusal birliğine dikkat çekmek için Newroz ateşi Beytüşşebap'ta bulunan Kato Dağı eteklerinde yakılacak.
 
Beytüşşebap’ta Newroz’u kutlamaya hazırlanan yurttaşlar, birlik ruhuyla Newroz’un kutlanması için çağrıda bulundu. 
 
‘ELİNİ KARDEŞLİK İÇİN UZAT’ 
 
Kürtler arasında ittifak ve birlik sağlanamadığı için elde edilen kazanımların zarar gördüğünü belirten Hacı Durmuş (60), "60 yıl içinde gördüğüm tek şey Kürt halkı bulunduğu her yerde 'Biz barış ve birlik istiyoruz’ diyor. Ama ne yazık ki Barzani ailesi birlik ve beraberlik istemiyor. Onların bu tutumunu kabul etmiyoruz. Barzani’ye sesleniyoruz; 'elimizden tut, elini kardeşlik içi uzat' diyoruz. Bizim koltukta ve parada gözümüz yok. Artık kardeşçe yaşamak istiyoruz. Yüz yıllardır zulüm gören bir halkız. Zulüm gördüğümüz için de el ele verip birlik olmalıyız. Newroz barıştır, kardeşliktir, birlik ve beraberliktir. Newroz baharın başlangıcıdır. 15 Mart’ta Kato Dağı eteklerinde Newroz ateşimizi yakacağız. Buradan Beytüşşebap halkına çağrımızdır; Gelin hep birlikte Newrozumuzu kutlayalım. Gelin hep birlikte el ele verip barışı haykıralım" dedi. 
 
‘KAZANIMLARA ZARAR VERİYOR’
 
"İttifak olmazsa başarı da olmayacaktır diyen Enver Hakseven, "Artık kan dökülsün istemiyoruz. Barzani ailesi neden her seferinde bize sırtını çeviriyor? Halkının karşısında değil, yanında durması gerekir. Zor günlerde bu halk onun yanında durdu. Bölgeye yapılan operasyonları desteklemeyi bıraksın. Halkıyla birlik olmalı. Bu tavır kazanımlarımıza zarar veriyor. Bu Newroz'u birlik ve beraberlik Newroz'u yapalım. Gelin hep birlikte 15 Mart’ta Beytüşşebap’ta Newroz ateşini gürleştirelim" diye konuştu. 
 
KAZANMA ZAMANI
 
Zeynep Bal (60), Kürtler açısından zamanın kazanma zamanı olduğunu belirterek, "Barzani bizden ne istiyor? Bu mücadeleye faydası olmayanın zararı da olmasın. Neden her seferinde operasyonlara onay veriyor? Halkına karşı düşmanlığa son vermeli ve artık kan dökmekten vazgeçmelidir. Beytüşşebap halkı da buna karşı sessiz kalmamalıdır. Newroz'da bütün engellemelere rağmen alanlarda olacağız. Herkes Newroz ateşinin ilk yakılacağı Beytüşşebap’a gelmeli. Zaman başarı zamanıdır. Zaman birlik ve beraberlik zamanıdır. Herkes 15 Mart’ta el ele verip zılgıtlarıyla Beytüşşebap’a akmalıdır" diye belirtti. 
 
‘ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK NEWROZ'U OLSUN’
 
Eydê Yiğit de, Barzani ailesinin takındığı tavra tepki göstererek, "Umut ediyoruz ki bu Newroz birlik ve kardeşlik Newroz'u olur. Bu Newroz Öcalan’ın özgürlük Newroz'u olsun ve bütün tutukluların özgürlük Newroz'u olsun" şeklinde konuştu. 
 
Kürtlerin geçen yıllara rağmen ittifak olamamasını eleştiren Veli Bal (67) ise şunları kaydetti: "Bu ittifaksızlık kazanımlarımıza zarar veriyor. Barzani ayda bir Erdoğan ile görüşüyor ve ter seferinde Ona kapılarını açıyor. O da Kürt ama kendi halkına bu şekilde zulüm ediyor. Öcalan tutuklandığından beri ittifak kuramıyoruz. Birlik olursak kazanırız." (MA) 

Öne Çıkanlar