İstiklal Caddesi’nin sembolik duraklarından Denizler Kitabevi kapanıyor

İstiklal Caddesi’nin sembolik duraklarından Denizler Kitabevi kapanıyor
Beyoğlu’nun simgelerinden Denizler Kitabevi maddi problemler gerekçesiyle kapanma kararı aldı.

1993’te kurulan yayıncılık alanının yanı sıra nadir kitaplar, eski haritalar, gravürler ve hat sanatıyla ilgili geniş koleksiyonunu sanatseverlere sunan Denizler Kitabevi, pandemi sürecinde yaşadığı maddi problemler gerekçesiyle kapılarını kapatacak. Önümüzdeki  günlerde başlayacak taşınma süreciyle kitabevi Kuledibi’ndeki yeni yerine geçecek. Tarihi kitabevinin yerine ise restoranın açılacak.

Haber Global'e konuşan Denizler Kitabevi'nin sahibi Turgay Erol bu durumun günümüzde doğal bir süreç olduğunu söylüyor. 

"Bunu ne ben ne de bir başkası engelleyebilir" diyen Erol, "Burası 19.yüzyılın başlarında Hollanda Konsolosluğu'nun lojmanı olarak yapılıyor. Daha sonra restorasyon sırasında maddi yetersizlikten dolayı satışa çıkarılıyor" diyor. Erol'un verdiği bilgilere göre son 120 senede yaklaşık 4 kiracı mülkü kullanmış. Kendisi de 21 yıldır buradaydı.

'BURASI BİLDİĞİNİZ KİTABEVLERİNDEN DEĞİL'

Beyoğlu ara sokaklarından geldiklerini ve tekrar oraya döneceklerini anlatan Erol, "Kitabevimizi bir kulüp gibi düşünün. İnsanlar sadece kitap almak için değil bilgi alışverişi içinde geliyor" ifadelerini kullandı. Erol, "Bizi burada ziyaret eden dostlarımız aslında her biri bir konuyu bilir. Biri de bir konuyu diğerlerinden daha iyi bilir. Dolayısıyla bilgi alışverişinde en profesyonelinden bilgiyi toplarız. Fakat artık internet bilgisiyle yetinildiği için bence bu dükkanın da yol üzerinde bulunmasına gerek yok. Artık sürdürülebilir bir iş olmaktan çıktı. Bu işin hakkı cadde üzerinde yapılacak bir şey değildi. Biz kendi merakımız ve çok sevdiğimiz için burada olmayı istediğimiz için devam ettirdik. Kendimizden vererek yaptık. Kazanarak değil." dedi.

'DEVAM EDECEĞİZ'

Özellikle pandemi sürecinden etkilendiklerini dile getiren Erol, "Pandemide turist yoktu ve müşteri portföyümüzün yüzde 80'i turist. Türkler eksik olmasınlar ama bu tür meraklar refah düzeyi yüksek ülkelerde oluyor. Türkiye'deki bu refah ve kültür düzeni aynı paralellikte olmadığı için maalesef bu iş yapılmıyor" şeklinde konuştu.

Taşındıklarından dolayı kendini ne kötü ne de iyi hissettiğini söyleyen Erol, "Gittiğimiz yerde de bu işi devam ettireceğiz" diye konuştu.

'TEK TEK KAPANIYOR'

Denizler Kitabevi'nin bir sahaf aynı zamanda bir müzayede evi olduğunu belirten Denizler Kitabevi'nin Müzayede kataloglarını hazırlayan Emre Pehlivan, "Koleksiyon değeri olan kitaplar, objeler var. Efemera denilen her çeşit belge, fotoğraf, kartpostal ve haritalar var. Buraya biraz olsun tarihe merakım olan, koleksiyon sevdalısı olanlar ya da öğrenciler geliyor" ifadelerini kullandı.

İstiklal Caddesi'nin aşama aşama demografik yapısının değiştiğini anlatan Pehlivan, "Dükkanlar tek tek kapandı. Kapanan her dükkanın yerine ya sahte parfümcü, ya ucuz fast food dükkanı ya da tatlıcı açıldı" diyor.

'İSTİKLAL HAFIZASINI YİTİRİYOR'

Denizler Kitabevi'nde nadir denizcilik kitapları da var. Bu kitaplar için buraya gelen Ruşen isimli bir vatandaş "Ben bir deniz tutkunuyum. İstiklal Caddesi hafızasını yitiriyor. Bir değeri kaybettiğimiz için üzgünüz. Başka ülkelerde böyle yerler korunur. İnsanlar geçerken uğruyordu, ancak ara sokaklara taşınınca sadece bilenler gider" şeklinde konuştu.

Kitabevinin bir başka ziyaretçisi Salih Akyüz de, "Burası diğer kapanan yerler gibi İstiklal'in farklı renklerindendi. Taşınıyor olması beni üzdü. Ara sıra kitap bakmaya geliyordum. Bu dükkanın her yeri tarih. Beyoğlu bir değerini daha kaybediyor" dedi.

Kitabevinin kapanmasına üzüldüğünü söyleyen Seda Yılmaz, "Bu tarz yerlere insanların ilgisi olmadığı için artık ayakta duramıyorlar. Keşke insanlar duyarlı olsa da böyle yerler yaşasa. Yeni yerinde de sık sık ziyaret edeceğim" diye konuştu.

Öne Çıkanlar