Beyin implantı ve kamerayla görme engelli bir kişinin görmesi sağlandı

Beyin implantı ve kamerayla görme engelli bir kişinin görmesi sağlandı
Amerikalı ve İspanyol araştırmacılar 16 yıldır görme yetisi olmayan bir öğretmen, kamera ve beyin implantı içeren bir protez sayesinde harfleri görüp, nesnelerin kenarlarını ayırt edebildi.

Amerikalı ve İspanyol bilim insanları, 16 yıldır görme engelli olan eski bir fen bilgisi öğretmenin, kamera ve beyin implantı içeren görsel bir protez sayesinde görebilir hale geldiğini açıkladı.

The Journal of Clinical Investigation dergisinde bu hafta yayınlanan çalışmanın bir özetine göre, denek implantı altı ay boyunca kullanıldı ve beyin aktivitesinde ve diğer vücut işlevlerinde herhangi bir sorun yaşanmadı.

KAMEARA İLE GÖRSEL BİLGİLERİ AYIRT ETTİ

Miguel Hernández Üniversitesinden araştırmacılardan Eduardo Fernández yaptığı açıklamada, "Bu sonuçlar çok heyecan verici çünkü hem güvenlik hem de etkinlik gösteriyorlar" dedi. "Bu tür cihazların, görme yetisini kaybetmiş insanlar için işlevsel görüşü geri kazanma potansiyelini göstererek ileriye doğru önemli bir adım attık." diye konuştu.

Deneyde, bir beyin cerrahı, 16 yıldan uzun süredir kör olan eski bir öğretmen olan Berna Gómez’in görsel korteksine bir mikroelektrot dizisi yerleştirdi. İmplant daha sonra bir çift gözlüğün ortasına monte edilmiş bir video kamera ile eşleştirildi.

Bir eğitim döneminden sonra Gómez, kameradan doğrudan beynine gönderilen görsel bilgileri deşifre edebildi.

Eğitim, Gómez’in elektronlar dizisinden gelen sinyalleri nasıl yorumlayacağını öğrenmesine yardımcı olan bir video oyunu içeriyordu. Oyunda, bir ekran aniden Maggie Simpson’ın sol veya sağ elinde silah tutan bir görüntüsünü gösteriyor oyuncu ise silahı tutan eli doğru seçmelidir. Diziden gelen girdiyi kullanarak, Gómez bu görevde nasıl başarılı olacağını öğrendi.

BİLİMSEL ÇALIŞMANIN ORTAM YAZARI OLDU

57 yaşındaki Gómez, bilim insanlarına klinik olarak kesin geri bildirim verme yeteneği de dahil olmak üzere katılımı nedeniyle çalışmanın ortak yazarı olarak seçildi.

Protezlerin bazı etkileri sınırlıydı; örneğin Gómez’in alfabenin tüm harflerini tanımlamasına izin vermedi. Ancak araştırmaya göre "‘I’, ‘L’, ‘C’, ‘V’ ve ‘O’ gibi bazı harfleri rahatça bir şekilde ayırt etti.

Mikroelektrot dizisi, kafasında 1.5 cm’lik delik açmayı sağlayan "minikraniyotomi" yoluyla yerleştirildi edildi.

4 mm kareyi kapsayan dizi 96 elektrot içeriyor. Araştırmacılar, önceki çalışmalarda yaklaşık 700 elektrot bulduğunu, kör bir kişiye hareketliliklerini faydalı bir ölçüde artırmak için yeterli görsel bilgi verebileceğini söyledi.

Utah Üniversitesi John A. Moran Göz Merkezinde araştırmacı olan Richard Normann, "Bu araştırmanın bir amacı, kör bir kişiye daha fazla hareket kabiliyeti kazandırmaktır" dedi.

Çalışmayla ilgili bir klinik araştırmanın Mayıs 2024’e kadar devam etmesi planlandı. Araştırma, İspanya Bilim ve Yenilik Bakanlığı, Miguel Hernández Üniversitesi ve Moran Göz Merkezi de dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlar tarafından finanse ediliyor.

GENETİK GÖZ HASTALIĞI TEDAVİSİNDE DNA’YI DEĞİŞTİREN BİR YÖNTEM KULLANDILAR

Görme bozukluğu, dünyadaki en yaygın engellerden biri ve bilim adamları, bundan etkilenen insanlara yardım etmek için çeşitli çalışmalar yapıyor. Yakın zamanda elde edilen başka bir başarıda, bilim adamları, nadir görülen bir genetik göz hastalığıyla mücadele etmelerine yardımcı olmak için insanlarda DNA’yı değiştirmek için CRISPR gen düzenleme aracını kullandılar.

Öne Çıkanlar