'Beşli çete' havada, karada, suda, her yerde: 167 kamu ihalesinin sözleşme bedeli 100 milyar

'Beşli çete' havada, karada, suda, her yerde: 167 kamu ihalesinin sözleşme bedeli 100 milyar
Kamuoyunda 'Beşli çete' olarak nitelendirilen müteahhitlik şirketlerinin 2011-2021 döneminde üstlendiği 167 kamu ihalesinin sözleşme bedeli 100 milyar TL'ye dayandı.

Dünyada en fazla kamu ihalesi alan şirketler arasında bulunan Kolin, Makyol, Cengiz, Kalyon ve Limak şirketleri, vergi affından garanti ödemelerine kadar bir dizi ayrıcalıktan yararlandı. AKP iktidarında yapılan ve garantiler verilen köprü, otoyol, havalimanı, tünel ve şehir hastanesi gibi yapıların ihalelerinin altından istisnasız bu şirketler çıktı.

Birgün gazetesinde yer alan habere göre, kamuoyunda, "Beşli çete" olarak bilinen şirketlerin 2011 ve 2021 yıllarını da kapsayan 10 yıllık dönemde aldığı ihalelerin toplam sözleşme bedeli 100 milyar TL’ye dayandı. Yalnızca Kolin İnşaat, 2011-2021 döneminde 28 milyar 155 milyon TL’lik kamu ihalesine imza attı.

Karayolları Genel Müdürlüğü, TCDD ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü başta olmak üzere, büyük yatırımlarda bulunan kamu kurumlarının ihalelerinde neredeyse hep aynı isimler başı çekti. Hemen her büyük kamu ihalesinde isimleri anılan Kolin, Makyol, Cengiz, Kalyon ve Limak’ın 10 yılda imzaladığı kamu ihalelerinin toplam maliyet dudak uçuklattı. Beş şirket, bazılarını iş ortaklıklarıyla üstlendiği 167 kamu ihalesi kapsamında toplam 94 milyar TL’lik sözleşmeler imzaladı.

KOLİN AKP DÖNEMİNDE ETKİSİNİ GİDEREK ARTIRDI, LİSTEBAŞI OLDU

Listenin başında Kolin İnşaat geldi. AKP iktidarı döneminde etkisini giderek artıran Kolin’in, 2011-2021 dönemlerinde imzaladığı 52 kamu ihalesinin sözleşme bedeli 28 milyar 155 milyon TL oldu. Kolin, 10 yıllık dönemde en çok Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden ihale aldı. Şirket ile müdürlük arasında sekiz ihale kapsamında toplam 9,9 milyar TL’lik anlaşma sağlandı.

Kolin’in TCDD’den aldığı sekiz ihalenin bedeli 3,9 milyar TL, Karayolları’ndan aldığı sekiz ihalenin bedeli ise 3,1 milyar TL olarak gerçekleşti. BOTAŞ, İBB ve TOKİ, Kolin’in yüksek maliyetli sözleşmelere imza attığı diğer idareler olarak sıralandı.

MAKYOL İNŞAAT HEM HAVADA HEM KARADA GÖRÜLDÜ

Makyol İnşaat ise Haziran 2011-Mayıs 2020 dönemleri arasında toplam 31 kamu ihalesini üstlendi. İhalelerin sözleşme bedelleri kayıtlara, 20,6 milyar TL olarak geçti. Makyol’un ihale aldığı kamu kurumları maliyetleri itibarıyla sırasıyla İBB, Karayolları, DHMİ olarak ifade edildi. Toplam 1,3 milyar TL değerindeki Sabiha Gökçen Havalimanı Gelişim Projesi ihalesi, şirketin aldığı ihalelerde öne çıkarken şirketin üstlendiği diğer bazı ihaleler şöyle kaydedildi:

- Osmangazi Köprüsü: 1,2 milyar dolar. (Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay konsorsiyumu)

- Gebze - Orhangazi - İzmir Otoyolu: 10 milyar 51 milyon TL

- Ovit Tüneli: 1,5 milyar TL

YOLLAR CENGİZ HOLDİNG'E EMANET EDİLDİ

AKP iktidarı döneminde önlenemez şekilde yükselen Cengiz Holding de 19,7 milyar TL’lik toplam 34 kamu ihalesi sonuçlandırdı. Kamu ihaleleriyle değerine değer katan ve 2010 yılında 422 milyon TL’lik vergi borcu silinen Cengiz Holding’in en fazla ihale aldığı ilk üç kamu kurumu listelere şöyle yansıdı:

- Karayolları Genel Müdürlüğü: 13 ihale, 7,1 milyar TL

- TCDD: 6 ihale, 5,3 milyar TL

- Altyapı Genel Müdürlüğü: 5 ihale, 3,2 milyar TL

KALYON ALDIĞI 29 ADET İHALEYLE ADINI HER YERE YAZDIRDI

Aynı dönemde Kalyon da 19,7 milyar TL’lik toplam 29 ihaleye adını yazdırdı. Zigana Tüneli, Ovit Tüneli ve Ordu-Giresun Havaalanı inşaatlarının da aralarında olduğu kritik önemdeki kamu projelerin yüklenicisi şirketin yüksek maliyetli ihalelerini aldığı kamu kurumlarının İBB, Karayolları, TCDD, DSİ ve TOKİ olduğu bildirildi.

Beş müteahhitlik firması arasında yer alan Kolin’in aldığı kamu ihaleleri de şaşırtmadı. 2011-2021 dönemlerinde 21 kamu ihalesi kapsamında 6,5 milyar TL’lik sözleşmenin imzacısı şirket şu projelerde ismini duyurdu:

- Yeni Havalimanı – Halkalı metro hattı: 4,3 milyar TL

- Soma Kolin Termik Santrali: 1 milyar 780 milyon TL

- Kuzey Marmara Otoyolu: 13 milyar 600 milyon TL (konsorsiyum)

- Ankara Hızlı Tren Garı: 280 milyon 875 bin TL

Vergi affı, garanti ödemeleri ve çevre tahribatına yol açan projelerle anılan, kamuoyunda ise "Beşli çete" olarak nitelendirilen müteahhitlik şirketlerinin 2011-2021 döneminde üstlendiği 167 kamu ihalesinin sözleşme bedeli 100 milyar TL’ye dayandı. İktidarın gözdesi şirketlerin iş yaptığı kamu kurumlarının başında Karayolları, TCDD ve DSİ ve DHMİ geldi.

Öne Çıkanlar