Gazeteci Barıştıran, 'Beraat ettiği dosya için 20 bin TL öderse düşecek'

Gazeteci Barıştıran, 'Beraat ettiği dosya için 20 bin TL öderse düşecek'
Gazeteci Barış Barıştıran hakkında beraat kararı veren yerel mahkeme, istinaf dosyayı bozunca bu kez davanın 20 bin TL ödenmesi halinde düşürülmesi yönünde karar aldı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gün TV’nin eski Sorumlu Müdürü Barış Barıştıran’ın "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesince hakkında verilen beraat kararı, itiraz üzerine İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu.

Mart 2016’da Diyarbakır’da düzenlenen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Kongresini televizyondan canlı yayınladığı gerekçesiyle yargılandığı davada Barıştıran’ın 5 yıla kadar hapsi ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılması talep ediliyordu.

Savcılığın mahkemenin verdiği beraat kararına itiraz etmesi üzerine dosyayı inceleyen Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Barıştıran’ın eyleminin kongreyi canlı yayınlamak şeklinde kaldığı, canlı yayınlanan konuşmaların içeriğini önceden bilmediği, bu anlamda suçun yasal unsurlarının oluşmadığından bahisle hüküm kurduğunu kaydetti.  

MAHKEME BERAAT KARARINI BOZDU

Mahkeme, "Sanığın eyleminin kastı bakımından kongrenin sadece haklarında dava açılan sanıkların konuşmalarını kapsayan kısmının mı, yoksa kongrenin başından sonuna kadar mı yayınlandığının araştırılıp tespit edilmesi gerektiği, sonrasında tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken eksik araştırma ve yazılı şekilde hüküm kurulması gerektiği" gerekçesiyle Barıştıran hakkındaki beraat kararını bozdu.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ömer Çelik'in haberine göre bozma kararı üzerine dosyayı yeniden ele alan 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 5337 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ön ödemeyi düzenleyen 75. Maddesi, 6763 sayılı kanunun 12. Maddesi ile 3713 sayılı TMK’nin 7/2-3 cümle maddesinde yer alan "Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur" şeklindeki düzenleme gereğince Barıştıran’ın bin gün, karşılığı 20 TL olmak üzere 20 bin TL para cezası ve 26 TL tebligat gideri olmak üzere toplam 20 bin 26 TL’yi kararın kendisi ve avukatına tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içerisinde Maliye hazinesine yatırılmasını kararlaştırdı.  

Söz konusu meblağın yatırılması halinde düşme kararı verileceği, belirtilen süre zarfında paranın yatırılmaması halinde ise duruşmalar kalındığı yerden devam edilmesini kararlaştırdı.

Öne Çıkanlar