HDP'li eski vekil Aksoy'a beraat ettiği davada 13 yıl sonra hapis cezası

HDP'li eski vekil Aksoy'a beraat ettiği davada 13 yıl sonra hapis cezası
‘Örgüt propagandası’ suçlamasından 13 yıl önce beraat eden HDP’li eski vekil Halil Aksoy, yeniden yargılandığı davada 1 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Cezası da ertelenmedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Ağrı Milletvekili Halil Aksoy’a, ‘örgüt propagandası" iddiasıyla açılan ve daha önce beraat ettiği davada 1 yıl hapis cezası verildi.  

Ağrı eski Milletvekili Halil Aksoy hakkında Demokratik Toplum Partisi (DTP) İstanbul İl Başkanı olduğu dönemde yaptığı bir konuşma nedeniyle 2009’da "örgüt propagandası" iddiasıyla dava açıldı. İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Aralık 2009 tarihli gerekçeli kararında, Aksoy’un sarf ettiği "önderimiz" ve "şehitlerimiz" ifadelerinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10’uncu maddesi ve Anayasa’nın 26’ncı maddesiyle güvence altına alınan "şiddeti çağrıştırmayan eleştiri düzeyi" ile "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirerek beraat kararı verdi.  

SAVCI İTİRAZ ETTİ, BERAAT KARARI BOZULDU

AKP’li bakanlar hakkında 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması başlatan ve daha sonra "FETÖ" suçlamasından aranan Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kara’nın karara itiraz etmesi üzerine Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, kararı usulden bozarak, dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi.  

13 YIL SONRA CEZA

Aksoy’un daha önce beraat ettiği davanın karar duruşması dün İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Aksoy ve avukatı Arzu Eylem Kayaoğlu katıldı. Aksoy ve avukatı, suçlamaları reddederek beraat talebinde bulundu.

İddia makamı, daha önce mahkemeye sunduğu ceza talepli mütalaasını tekrarladı.  

Kararını açıklayan mahkeme, 13 yıl önceki beraat kararının aksine Aksoy’un yaptığı konuşmada "örgüt propagandası" yaptığına kanaat getirerek 1 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, ceza ertelemesi yoluna da gitmedi. (MA)

Öne Çıkanlar