Belçikalı hakim ve savcılar 'mahkumiyeti anlamak için' gönüllü olarak cezaevine girdi

Belçikalı hakim ve savcılar 'mahkumiyeti anlamak için' gönüllü olarak cezaevine girdi
Belçika’da hakim ve savcıların da olduğu yargı mensupları, cezaevi hayatını ve mahkumların koşullarını birebir görmek ve yaşamak için hükümlülere uygulanan kuralların aynısına tabi tutuldu.

Belçika'da 55 yargı mensubu, mahkum olarak yaşamanın nasıl bir his olduğunu anlamak için cezaevine gönüllü olarak girerek iki günlük hapis hayatı yaşadı.

Adalet Bakanlığı'nın inisiyatifiyle başkent Brüksel'e bağlı Haren semtinde yeni yapılan bir cezaevinde yürütülen bu prova niteliğindeki projeye ceza hakimleri, savcılar ve adliye stajyerleri katıldı.

Yargı mensupları, cezaevi hayatını ve mahkumların koşullarını birebir görmek ve yaşamak için hükümlülere uygulanan kuralların aynısına tabi tutuldu. Hapis hayatının psikolojik etkilerini hissetmeleri için deneme süresi boyunca koşullar mümkün olduğunca gerçekçi kılındı.

TEMİZLİK YAPIP ÇAMAŞIRHANEDE ÇALIŞTILAR

Euronews’in haberine göre mahkumların normal günlük programını takip eden hakim ve savcılar aynı yemekleri yedi, aynı zorunlu aktivitelere katıldı ve gardiyanların emirlerini yerine getirdi. İki gün boyunca telefon kullanmalarına izin verilmeyen yargı mensuplarının kimisi mutfak temizliği yaptı kimisi çamaşırhanede çalıştı.

Haren semtinde yapılan ve 30 Eylül'de açılması beklenen yeni cezaevinin 1190 mahkum kapasiteli olacağı ve tutukluların yaş ve profillerine göre daha farklı imkanlara kavuşacağı belirtiliyor.

Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, "Yargıçlar elbette cezaevinde işlerin nasıl yürüdüğünü biliyor ancak bunu bizzat deneyimlemek onlara gerçeklerin farkında olmalarını sağlayacak, böylece ceza vermelerine yardımcı olabilecek eşsiz bir fırsat sunuyor" dedi.

Avrupa Konseyi'nin 2020 yılına ait cezaevi istatistiklerine göre Avrupa Birliği'nde her 100 bin kişiye düşen mahkum sayısı en fazla Letonya'da. Belçika'da her 100 bin kişiye 90 hükümlü düşerken, Türkiye 322 hükümlü ile Avrupa Konseyi'ne üye ülkeler arasında cezaevleri en kalabalık ülke konumunda.

Öne Çıkanlar