'Bazı hastanelerde yeterli düzeyde koruyucu ekipman yok'

'Bazı hastanelerde yeterli düzeyde koruyucu ekipman yok'
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, 'Sağlık Bakanlığı bunları bir an önce temin etmeli' dedi.

Türkiye'de görülen koronavirüs (Covid-19) vakaları artarken, sağlık çalışanlarının yeterli koruma ekipmanlarının olmadığı koşullarda çalıştırılmasına tepkiler sürüyor.

Koronavirüsüne dair bilgiler paylaşan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Funda Barlık Obuz, bazı hastanelerde yeterli düzeyde koruyucu ekipman bulunmamasını eleştirerek, Sağlık Bakanlığı’nın bu sorunu bir an önce çözmesi gerektiğini söyledi.

‘EN ÇOK KRONİK HASTALAR ÖLÜYOR’

Koronvirüsünün solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu vurgulayan Obuz, virüsün bulaştığı bazı kişilerde bazen hiçbir bulgu oluşmazken bazen de ateş, öksürük, nefes darlığı gibi semptomlara yol açtığını aktardı. Koronavirüsünün kronik hastaları daha fazla etkilediğini belirten Obuz, salgından dolayı gerçekleşen ölümlerin de daha çok kronik hastalarda ortaya çıktığını ifade etti. Ölüm oranlarının farklı ülkelerde gelen verilerini de açıklayan Obuz, yüzde 2 ile yüzde beş arasında değiştiğini söyledi.

‘HALK İÇİN TÜM KORUNMA ÖNLEMLERİ ALINMALI’

Koronavirüsünün şu ana kadar bir tedavisinin olmadığını dile getiren Obuz, "Aşı bulunamadı ama çalışmalar sürüyor. Bu yüzden şu ana bize düşen görev toplumu koruyabilmek" dedi. Buna bağlı olarak Sağlık Bakanlığı’nın alması gereken önlemleri de sıralayan Obuz, şunları söyledi: "Halkımızı şeffaf bir şekilde bilgilendirilmeli. Tüm sağlık otoriterleri kurumlarla işbirliği geliştirilmelidir. İzmir Tabip Odası olarak kentimizde bulunan Sağlık Müdürlüğüyle ve belediyelerle görüşmeler yaptık. Oluşturulabilecek bir koordinasyonda yer alacağımızı kendilerine ifade ettik. Sosyal izolasyonu oluşturmaya özen gösterdik. Çünkü bu hastalıktan bireysel korunma kadar sosyal izolasyon sağlanarak da korunabiliyoruz. Bireysel korunmada el temizliğimiz çok önemli. 20 saniyede bir elimizi yıkamalıyız. Mümkün olan korunma önlemlerinin hepsi halk için alınmalı. Gerçek vakaları saptayıp toplumdan izole edilmesi bugün için çok önemli. Yurtdışı öyküsü olan ya da olmayan tüm insanların belirtilerden şüphelendiği takdirde bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor."

‘HASTANELERDE YETERLİ EKİPMANLAR YOK’

Bu süreçte sağlık çalışanlarının korunmasının önemli olduğunu kaydeden  Obuz, sağlık çalışanlarının tüm izinlerinin iptal edildiğini belirterek, "Sağlık çalışanlarının korunması önem taşıyor. Bunu her zaman vurguluyoruz. Çünkü birebir hasta ile karşılaşan onlar. Kurumlarda onları koruyucu tüm ekipmanların bulunması gerekiyor. Fakat hala bazı hastanelerde yeterli düzeyde koruyucu ekipman bulunmadığını öğreniyoruz. Sağlık Bakanlığı bunları bir an önce temin etmeli" dedi.

‘ACİL OLMAYAN HASTALARIN POLİKLİNİKLERE GİTMESİ ÖNLENMELİ’

Koronavirüsüne karşı İzmir’de alınan önlemlerden de söz eden Obuz, İzmir'de Tepecik Eğitim ve Araştırma ve Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanelerinin karantina hastaneleri olarak belirlendiğini söyledi. İki hastane dışında diğer hastanelere de başvuruların olduğunu belirten Obuz, acil olmayan hastaların polikliniklere başvurmasının önlenmesi gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın bunu önlemediği takdirde sağlık sisteminin çökmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalınacağının altını çizen Obuz, "Bunu yaşayan ülke örnekleri var ne yazık ki. Bu yüzden sağlık kuruluşlarını hazır tutmak önemli" diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar