Baskın seçim hazırlığı mı?: Mevcut YSK'nin görev süresi Ocak 2023'e uzayacak

Baskın seçim hazırlığı mı?: Mevcut YSK'nin görev süresi Ocak 2023'e uzayacak
İktidarın il ve ilçe seçim kurullarının tamamının ve YSK'nin beş üyesinin değiştirilmesi girişimi tartışılıyor. Düzenleme mevcut YSK'nin görev süresini Ocak 2023'e uzatıyor.

Cumhur İttifakı'nın ortakları AKP ve MHP tarafından hazırlanan, seçim barajını yüzde 7’ye indiren yasa teklifinde ittifakları önemsiz kıldığı belirtilen düzenlemenin yanı sıra seçim kurulları ile ilgili maddeler de tartışma yarattı.

DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNDE NELER VAR?

Teklif yasalaştıktan sonra üç ay içerisinde Türkiye genelindeki tüm il ve ilçe seçim kurulları yeniden belirlenecek. Daha önce en kıdemli hâkimin zorunlu olarak başkanlık yaptığı kurulların üyeleri yeni sistemde o ilçe ve ilçedeki birinci sınıf hâkimler arasından kurayla atanacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yürürlükteki görev kanununa göre görev süresi 2022’de biten üyeler, Ocak 2023’e kadar görevlerini sürdürecek. Bu tarihte 11 üyeli YSK’da başkan ve başkanvekili dahil beş üye, Ocak 2023’te değişecek. 

YSK'nin yapısı, Cumhurbaşkanı  ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zamanında yapılacak seçimde yeniden aday olup olamayacağına yönelik tartışmalarda son kararı verecek olması nedeniyle önemli.

'SEÇİMLERDE EN BÜYÜK TARTIŞMA İLÇELERDE, BELİRLEYİCİ OLAN DA İL SEÇİM KURULLARI'

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun yazısında, uzun yıllar seçim hukuku alanında çalışan, eski Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, düzenlemeleri şöyle yorumladı:

"Yeni sistemde kura usulü var. Birinci sınıfa ayrılan hakimlerden istemeyen bu kuraya girmeyebilir. Kim girecek kuraya? Son dönemde birinci sınıfa ayrılan çok sayıda hakim var. Bu isimler girecek. Sistemle ters düşmek istemeyen kuraya girmekten çekinecek? Diyelim tamamı kuraya girdi. Zaten bir nedenle uzak illere gönderilmiş hakimler nasıl rahat hareket edecek? Seçimlerde asıl tartışmalar ilçelerde olur. Bunlara karşı il seçim kuruluna itiraz edilir ve il seçim kurulunun kararı kesindir. Bu kararların bir bölümü YSK’nın önüne getirilebilir ama önemli ölçüde kararlar il seçim kurulunda verilir. AKP’liler, ‘Kıdemli hakimler mesleğin sonundalar. İşleri katipler yapıyor. Daha enerjik hakimler bu işlere baksınlar’ diye düzenlemeyi savunuyor. O zaman bu kıdemli hakimleri emekli edin. Bunlar davalara bakmıyor mu? Genel seçimlerde en büyük tartışma ilçelerde zaten. Belirleyici olan da il seçim kurulları olacak. Bu yüzden bu yeni düzenleme çok tartışılacak seçimde."

'O YSK'YA OCAK 2023'TEN ÖNCE BİR ŞEYLER YAPTIRMALARI LAZIM'

Gazeteci Gökhan Özbek ise YSK'yle ilgili düzenlemenin 'baskın seçim' işareti olabileceği yorumunu yaptı.

Özbek, sosyal medya hesabından şunları yazdı:

"Aynı yasa değişikliği ile görev süresi bu yıl Ocak 2022'de bitecek olan 5 üyenin de görev süresi otomatik olarak Ocak 2023'e uzamış oldu. Kısacası o garabete imza atanlar 2023 Ocak'tan önce görevlerini yapacaklar!

Nasıl mı?

Yayınlarımızda, tweetlerimizde AKP-MHP ittifakı asla ama asla 2023 Haziran'ı beklemeyecek diyorduk. Hele ki İstanbul seçimlerini yenilettikleri bir YSK ellerinin altındayken asla! İşte o YSK'ya Ocak 2023'den önce bir şeyler yaptırmaları lazım.

Plan basit aslında;

a- TBMM'de seçim kanunu geçecek. Erdoğan onaylayacak!

b- MB ve TVF aracalığıyla parasal genişleme politikası ilan edilecek. ( Ucuz kredi, para basma)

c- HDP Mart sonu, Nisan başı kapatılacak!

d- Erdoğan erken seçim kararı alacak.

e- YSK 26 Haziran 2022 tarihini erken seçim tarihi ilan edecek!

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar