Başkale’deki asker baskınında 400 mermi kovanı toplandı

Başkale’deki asker baskınında 400 mermi kovanı toplandı
Van Barosu, İHD ve ÖHD tarafından oluşturulan heyet Başkale'de askerlerin dakikalarca havaya ateş açtığı köyde inceleme yaptı. Köylülerin 400 mermi kovanı topladığı öğrenildi.

Başkale'de bir kişinin gözaltına alınması için yapılan baskında dakikalarca havaya ateş edilmesine ilişkin görüntülerin ardından köyde inceleme yapıldı. Köylülerin 400 mermi kovanı topladığı belirtildi.

‘BİZİ ÖLDÜRMEKLE TEHDİT ETTİLER’

Bir soruşturma kapsamında Mehmet Emin Atlı adlı yurttaşın gözaltına alınması sırasında askerlerin dakikalarca havaya ateş açtığı görüntülerin ortaya çıktığı Başkale’nin Xaşkan Mahallesi’ne bağlı Sersul mezrasındaki köylüler, baskından sonra 400 mermi kovanı topladı.

Bugün Van Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi tarafından oluşturulan heyet köyde incelemelerde bulunarak yaşananları dinledi. Burada heyete konuşan Atlı’nın akrabası ve komşusu Abdulhamit Atlı, "Askerler sabah erken saatlerinde köyün etrafını sardıktan sonra eve baskın yaptılar. Bu duruma tepki gösteren Atlı’nın eşi ve kızı askerler tarafından darp edildi. Biz köyümüzün içerisinde 400 adet mermi kovanı topladık. Bizi öldürmekle tehdit ettiler" dedi.

'EN AZ BİN MERMİ SIKILDI'

Gelen askerlerin Çaldıran Karakol Komutanlığı’ndan geldiklerini söyleyen Atlı, "Komutana ‘Adaletli ve kanuni davranın. Ama siz bunu yapmıyorsunuz. Dipçikle, silah sıkmakla, küfür ederek nasıl bir yasa uyguluyorsunuz? Burada bir ordu savaşmıyor ki niye bu kadar silah sıkıyorsunuz?’ dedim. Burada en az bin mermi sıkıldı. Biz sadece bir bölümünü topladık. Türkiye’de bir kanun var. Batı’da farklı burada farklı uygulayamazlar. Bize çok hakaret edildi. Biz silah mı sıktık ki bize bunu yaptılar? Askerlere karşı hiçbir tepkimiz olmamasına rağmen bize bunu yaptılar" dedi.

HEYET RAPOR HAZIRLAYACAK

Yurttaşları dinleyen heyet daha sonra köyde incelemelerde bulundu. Heyet, kısa bir süre içerisinde raporunu açıklayacak.

Öte yandan Mehmet Emin Atlı’nın Van T Tipi Cezaevi’ne götürüldüğü belirtildi. (MA)

Öne Çıkanlar