Baş gardiyandan tutukluya: Aslında seni öldürürdüm…

Baş gardiyandan tutukluya: Aslında seni öldürürdüm…
Hasta tutuklu Cesim Karataş’ın başgardiyan tarafından, ‘Aslında seni öldürürdüm…’ şeklinde ölümle tehdit edildiği, daha sonra da Antep Cezaevi’ne sevk edildiği öğrenildi.

Foto: Arşiv


Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Hapishaneler Komisyonu üyesi avukatlar, Urfa 1 ve 2 Nolu T Tipi cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini tespit etmek için dün cezaevine ziyaret gerçekleştirdi. Urfa 1 Nolu Cezaevi’nde tutuklularla görüşen heyet, İnsan Hakları Derneği (İHD) hasta tutuklu listesinde adı bulunan Cesim Karataş'ın başgardiyan tarafından "Aslında seni öldürürdüm" tehditlerinin ardından Antep İslahiye Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiğini öğrendi.

TEHDİDE TANIK OLAN TUTUKLULAR ANLATTI

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Karataş’a müebbet hapis cezası verildiğini, dosyasının yakın zamanda bozulmasından sonra tekli hücreye alındığını heyete aktaran tutuklular, başgardiyanın Karataş’ı "Senin idamın gerekiyor, aslında seni öldürürdüm" diyerek tehdit ettiğini belirtti. Tutuklular, Karataş’ın tehditten sonra Antep İslahiye Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiğini aktardı.

TÜRKÇE BİLMEYEN KOBANELİ TUTUKLUYA 'TÜRKÇE KİTAP OKU' DAYATMASI

Heyet ayrıca aynı cezaevinde tutulan Kobaneli tutuklu Hayatî Omar’a gözlem kurulu kararı ile koşullu salıverilme hakkı tanınmadığını, Türkçe okuma-yazma bilmemesine rağmen "İki tane Türkçe kitap okuma" dayatmasında bulunulduğunu tespit etti. Cezaevinden hastanelere sevklerin engellendiğini tespit eden heyet, "Jandarma tarafından tacize varan aramalar olduğundan tutsaklar hastaneye gitmekten vazgeçiyor. Spor dışında hali hazırda hiçbir sosyal etkinliğe çıkarılmıyorlar" gibi ihlalleri kayıt altına aldı. Tutuklular arasında telefonla görüntülü görüşme hakkında ayrımcılık yapıldığını belirleyen heyet, her hafta odalarda arama yapıldığını belirtti.

MUHALİF GAZETELERE YASAK

Cezaevinde Yeni Yaşam ve Evrensel gazetelerinin yasaklandığını aktaran heyet, tutukluların mektuplarına el konulduğunu, cezaevine Kürtçe gazete ve dergi alınmadığını belirtti.

ÖHD Hapishaneler Komisyonu, tespit ettiği hak ihlallerine dair hazırlayacağı raporu önümüzdeki günlerde basın toplantısıyla paylaşacak.

Öne Çıkanlar