Başaran: Ne Kürt kadınları ne de HDP’yi teslim alamayacaksınız

Başaran: Ne Kürt kadınları ne de HDP’yi teslim alamayacaksınız
HDP’li Başaran, 'Ne Kürt kadınları ne Kürtler ne de HDP’nin demokratik mücadelesini zerre kadar teslim alamayacaksınız' dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç tarafından verilen "HDP başta olmak üzere muhalif siyasete, kadın mücadelesine ve toplumsal muhalefete dönük baskıların sonlandırılması ve demokratik siyaset hakkının önündeki her türlü yasal, politik engellerin kaldırılması için tutarlı bir yol haritasının belirlenmesi" amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesi görüşüldü.

HDP Grubu adına Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, değerlendirmelerde bulundu.

‘KÜRTLER DEMOKRATİK SİYASET ISRARIYLA MECLİS’E GİRDİ’

Cezaevindeki tutukluları selamlayarak söze başlayan Başaran, "Bugün demokratik siyasette engellerin araştırılması için komisyon isterken bir vekil arkadaşımızın dokunulmazlığın kaldırılması oylaması yapılacak. Bu ülkede tarihsel olan benzer yöntemlerle çözülmeye çalışılan Kürt sorunun imha ve asimilasyon politikaları çözüm yöntemsizliğinin bir resmini göreceğiz. Kürt bu ülkede demokratik siyaset talebinde bulunduğu an, her türlü baskı zulüm ile karşı karşıya kaldı. Kürtler uzun bir süre boyunca demokratik siyaset ısrarı sonucunda Meclis’e girmeyi başardı. Kürtlere yönelik bu saldırıların, kadınlara dönük saldırıların siyasetin bir parçası olduğunu görüyoruz" dedi.

DEP HATIRLATMASI

Yarın DEP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasının yıl dönümü olduğunu hatırlatan Başaran, "Leyla Zana bir Kürt siyasetçi bu Meclis çatısı altında aynı zihniyet kapsamında 15 yıl boyunca yargılandı. Leyla’nın ismi Kürt çocuklarına verildi. Leyla’nın mücadelesi, Kürt kadınlarının mücadelesiydi. 2015 tarihinden bu yana Kürt siyasetine kadınlara yönelik bu saldırıların en ağır halini yaşıyoruz.7 Haziran’dan bu yana parti örgütlerimizden vekil arkadaşlarımıza kadar bu saldırılarla yüz yüze kaldı. Kadınlar bu saldırıların hedefinde oldu. Yargı sopası ile sadece yüz yüze kalmadılar, demokratik siyaset çerçevesinde kolluğun şiddeti ile yüz yüze kaldılar. İçişleri bakanlığı tarafından hedef gösterildiler. Eş Genel Başkanım Pervin Buldan, milletvekili arkadaşımız Dilan Dirayet Taşdemir hedef gösterildi. Onlarca yüzlerce kadın arkadaşımız aynı zihniyetin sonucu cezaevlerinde rehin tutuluyor. Ayşe Gökkan bir Kürt kadın olduğu için 30 yıl ceza aldı. Bütün bu yönelimlerin sonucunda geri adım atmadı. Birde Kobanê kumpas davası bu saldırıların bir örneği. Kumpas davası ile onlarca arkadaşımız partimizin kapatma davasına veri oluşturmak için yargılanıyor. Orada yargılanan değil yargılayan pozisyonda" diye belirtti.

‘DEMOKRATİK SİSTEMİ KURACAĞIZ’

Başaran devamla şöyle konuştu: "Arkadaşlarımızı meclisten vekilliği düşürülerek çıkardınız ama yerine onlarca kadın gelerek meclis çatısı altında mücadeleye devam etti. Şu anda Türkiye’de yerel yönetimlerde engellendiğiniz her yerde eşbaşkanlık sistemi Türkiye’nin dört bir yanında devreye girdi, çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz. Kayyımlarla engellemeye çalıştınız ama hezimete uğrayan sizler oldunuz. Bu yöntemlerinize ne Kürt kadınları ne Kürtler nede HDP’nin demokratik mücadelesini zerre kadar teslim alamayacaksınız. Büyüyerek geliyoruz, size rağmen demokratik, özgürlükçü bir sistemi kuracağız. Demokratik siyasetine en büyük engel sizsiniz."

Başaran’ın sözlerinin ardından AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan yeniden hamasi sözlerine devam etti.

‘KİMLİĞİ YOK SAYILANLAR HDP SIRALARINDA’

Sataşmadan söz alan HDP’li Başaran, "Bu ülkede bölücü arıyorsanız aynayı, kendinize çevirin. Kürtler seçme ve seçilme hakları yok sayılıyor. Kürtler bu meclise üye gönderiyor, fotoğraflarla vekil düşürüyorsunuz.  Kürtler belediye kazanıyor, gidiyorsunuz türlü bahanelerle kayyımlar atıyorsunuz. 2016 yılında kayyımlara ne dediniz ‘nerelere paraya gönderdiler’ diye iftiralar arttınız. Hazırladığınız dosya içerisinde bile söylediğiniz söylemler yoktu. Aslında bu ülkeyi bölenler sizsiniz. Bu ülkede ezilmiş bütün halkların temsilcileri HDP sıralarında. Kimliği, dili yok sayılanlar HDP’de.  Çözüm gelecekse ortak demokratik cumhuriyet perspektifi ile gelecek. Sizin yarattığınız tekçi inkarcı, kadın düşmanı politikalarla gelmeyecek" diye konuştu.

'DİYARBAKIR ANNELERİ' NAKARATI

AKP’li Emine Yavuz Gözgeç de hamasi sözlerle önerge üzerine değerlendirmelerde bulundu. Diyarbakır Anneleri, Aybüke öğretmen üzerinden konuşmasını sürdüren Gözgeç, sözlerine hamasi söylemlerle devam etti. Gözgeç, "Kadınlar, kızlar özgürce hayallerinin peşinden gitsin diye mücadele ediyoruz. Suça, teröre karşı mücadele her birimizin ayrı ayrı görevidir" dedi.

HDP önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

BEŞTAŞ: MAFYA BABALARIYLA İLİŞKİ KURAN BİR PARTİ DEĞİLİZ

Son olarak söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, "Israrla savunmadan her şeyi anlatacağız, diyoruz ama iktidar ısrarla savunma yapıyorlar. Burada kendilerine boyun eğecek HDP grubu bulamayacaklar. Bizde demokratik siyaset anlayışı, samimiyet, dürüstlük var. Mafya babalarıyla ilişki kuran bir parti değiliz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar