80 Baro, 'Bağımsız ve güçlü bir yargı' için Ankara'ya yürüyor

80 Baro, 'Bağımsız ve güçlü bir yargı' için Ankara'ya yürüyor
Baroların seçim sisteminin ve Avukatlık Kanunu'nun değiştirilmek istenilmesine itiraz eden barolar, 80 ilden Ankara'ya yürüyor.

HDP'nin başlattığı 'Darbelere karşı demokrasi yürüyüşü'nün ardından bu kez barolar 'Bağımsız ve güçlü bir yargı için' Türkiye'nin bir çok ilinden Ankara'ya doğru yürüyüşe başladı.

YÜRÜYÜŞLER 20 LİLOMETREYLE SINIRLANDIRILDI

Baroların seçim sistemine dönük hayata geçirilmek istenilen düzenleme ve Avukatlık Kanunu'nun değiştirilmek istenilmesine karşı birçok kentten başlayan yürüyüşler öncesi yapılan açıklamalarda, 'Baroların seçim sisteminde değişiklik öngören düzenlemeden vazgeçilmesi talep edildi. 80 baro başkanının katıldığı 'Savunma Yürüyüşü', sembolik olarak 20 kilometreyle sınırlandırıldı.

20 kilometrelik yürüyüşün ardından yola araçla devam edecek 80 baro başkanının Pazartesi günü Ankara'da olması bekleniyor.

İSTANBUL YÜRÜYÜŞÜ KARTAL ADLİYESİNDEN BAŞLADI

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu bugün saat 10:00'da Kartal'daki Anadolu Adliyesi önünden Ankara'ya sembolik bir yürüyüşe başladı. İstanbul Barosu'nun yürüyüşüne İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu da destek verdi.

'SAVUNMA YÜRÜYOR'

Van'daki yürüyüş öncesi Van Adliyesi önünde bir araya gelen Van Barosu avukatları, üzerinde 'Savunma yürüyor' yazılı tişörtler giydi. Baro Başkanı  Zülküf Uçar, baro ve odalarının yapısının değiştirilmesine yönelik yasa tasarısının baroların, meslek odalarının, akademisyenlerin görüşlerine başvurulmaksızın kendilerine dayatıldığını söyledi.

'VAN BAROSU OLARAK HAK, HUKUK, ADALET İÇİN YÜRÜYECEĞİZ'

Ölüm orucunda olan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyeleri Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma taleplerini hatırlatan Uçar, "Halen cezaevlerinde olan meslektaşlarımız Av. Bekir Kaya, Av. Selçuk Kozağaçlı, Av. Sevda Çelik Özbingöl'ün ve daha bir çok meslektaşımızın yargılamalarına ilişkin hukuksuzlukları görmezden gelmemizi, Av. Tahir Elçi’nin gerçek katillerinin yargılanmamasını istiyorlar.

Van barosu olarak hak, hukuk, adalet için yürüyeceğiz. Tam bağımsız, güçlü bir yargı için yürüyeceğiz. Tarihsel sorumluluğumuz gereği, yargının kurucu unsuru olan avukatlığın, mesleğimizin bağımsızlığı için Ankara’ya doğru adım atacağız" diye konuştu. Açıklamanın ardından  Van Barosu Başkanı Uçar ve 4 avukat Diyarbakır'a doğru yürüyüşe başladı.

MARDİN

Aynı yaleplerle Mardin'den yola çıkan avukatlar, Mardin Barosu önünde bir araya geldi. Mardin Baro Başkanı İsmail Elik, yürüyüş öncesi yaptığı açıklamada, iktidarın baroları da kendi amaçları doğrultusunda dizayn etmeye kalktığını söylerken baroların insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü savunan kurumlardan geriye kalan bir kaç kurumdan biri olduğuna dikkat çekti. Geçirilmek istenen kanun taslağının muhatabının barolar ve avukatlar olduğunu belirten Elik, ancak bunun dikkate alınmadığını söyledi.

Açıklamanın ardından Elik ve beraberinde baro yönetimi, yürüyüşe başlamak için baro binasından çıktı. Polisler, 'kentte eylem ve etkinlik yasağı' olduğunu belirterek, sadece baro başkanının yürümesine izin olduğunu söyledi. Tartışmanın ardından, baro başkanı ile birlikte bir grup avukatın yürümesine izin verildi. Heyet Diyarbakır yolu güzergahından Ankara yürüyüşlerini başlattı. Mardin Devlet Hastanesi kavşağına kadar yapılan sembolik yürüyüşün ardından heyet araçlarla Antep’ten yürüyecek olan heyete katılmak üzere yola çıktı.

ADANA, MERSİN, HATAY VE ANTALYA BAROLARI DA ANKARAYA YÜRÜYOR

Baroların seçim sistemine dönük hayata geçirilmek istenilen düzenleme ve Avukatlık Kanunu'nun değiştirilmek istenilmesine Adana, Mersin, Hatay ve Antalya'dan itiraz eden barolar da  aynı taleplerle Ankara'ya doğru yürüyüşe geçti. Baroların yürüyüşü belirli bir mesafenin ardından araçlarla devam edilecek.  

'BU TESLİMİYET PROJESİNİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ'

İzmir Barosu, Bayraklı Adliyesi önünde bir araya gelerek, açıklamayla yürüyüş startı verdi. Çok sayıda avukat açıklamaya destek verdi. Avukatlar, üzerinde 'Vazgeçmeyeceğiz' yazılı tişörtler giydi. Baro Başkanı Özkan Yücel, yürüyüş öncesi açıklama yaparak, 'Mücadele etmeye hazırız' dedi. Yücel, "Bu teslimiyet projesini asla kabul etmeyeceğimizi bir kez daha duyurmaya gidiyoruz. Kararlı olmaya devam edeceğiz. Bize söyledikleri bir şey var ‘siyaset yapıyorsunuz’ diyorlar. Yanılıyorlar. Yanılıyorlar çünkü biz Kaz Dağlarını, Salda Dağlarını ve Hasankeyfi korumaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Açıklama sonrası baro avukatları yürüyüşe başlarken çevredeki yurttaşlar da yürüyüşe destek verdi.

TÜM AVUKATLARA DESTEK ÇAĞRISI YAPILACAK

Aydın Barosu, adliye önünde bir araya geldi. Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, taleplerini Türkiye Barolar Birliği'ne elden teslim edeceklerini paylaşarak, "Şimdilik burada açıklamadığımız etkili birçok eylemi orada hayata geçirerek, bu eylemler için tüm avukatlara destek çağrısı yapacağımızı, eylem planı çerçevesinde mücadelemizi devam ettirmek yönündeki kararlılığımızı vurgulayarak kamuoyuyla ve meslektaşlarımızla paylaşıyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar