Baro kendi merkezinin işkence raporu talebini üçüncü kez reddetti

Baro kendi merkezinin işkence raporu talebini üçüncü kez reddetti
İşkence iddialarıyla ilgili İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan raporun yayınlanmama nedenini soran baro merkezinin talebi Ankara Barosu tarafından reddedildi.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK -  Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde yaşanan işkence iddialarıyla ilgili İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan raporun yayınlanmaması nedeniyle istifaya kadar uzanan krizle ilgili yeni gelişme yaşandı. Ankara Barosu Toplumsal Davalar ve Hukuk Araştırmaları Merkezi yönetimi, söz konusu raporun yayınlanmaması üzerine baroya başvuru yaptı. 

Merkez başkanı avukat Doğan Erkan ve başkan yardımcılarının imzasıyla 9 Şubat günü yapılan başvuruda, işkence raporunun yayımlanması talep edildi.

Başvuruda, "Baromuzun tüm insan hakkı/toplumsal hak temelli merkezlerine ihlal raporlaması eğitimi vermiş, temel görevli Toplumsal Davalar ve Hukuk Araştırmaları Merkezi olarak; merkezimizle doğrudan temas ve iş birliği içinde alan paydaşı olan İnsan Hakları Merkezinin son işkence raporunun yayımlanmasına ve insan hakları kurum ve kuruluşlarıyla da paylaşılmasına yönelik yönetim kurulu kararı ihdas edilmesini ve bu kararın da olağan usullerle paylaşılması" talebinde bulunuldu. 

Baro, yönetimi tarafından merkezin talebiyle ilgili olarak ret kararı verdi. Aynı şekilde merkezin raporun yayınlanmaması gerekçesinin bildirilmesi talebi de reddedildi.  

Daha önce de İnsan Hakları Merkezi tarafından baro yönetiminden raporun yayınlanması için iki kez talepte bulunulmuştu. Ancak bu talepler de reddedilmişti. 

+Gerçek'e konuşan Avukat Doğan Erkan, "Baro yönetiminin insan haklarının çok önemli bir mücadele alanı olan işkenceyle önleyici mücadele meselesinden usulî sebeplerle uzak kaldığı anlaşılıyor. Bunu doğru bulamayız" dedi-

NE OLMUŞTU? 

Ankara Barosu yönetimi, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde "FETÖ" suçlamasıyla gözaltına alınan şüphelilere işkence yapıldığı iddiaları üzerine İnsan Hakları Merkezi üyesi avukatların hazırladığı raporun kamuoyuna açıklanmasını engellemişti.

Raporun yayınlanmasının engellenmesi üzerine de Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Rıza Türmen, Başkan Yardımcıları Gizay Dulkadir ve Sercan Aran, Ankara Barosu Divan üyeleri Deniz Can Aydın ile Nadire Nurdoğan ve İnsan Hakları Merkezi Genel Sekreteri Rumeysa Budak barodaki görevlerinden istifa etmişmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar