79 yaşındaki Barış Annesi Meryem Soylu'ya 6 yıl 3 ay hapis

79 yaşındaki Barış Annesi Meryem Soylu'ya 6 yıl 3 ay hapis
Dernek faaliyetleri nedeniyle yargılanan Meryem Soylu'nun verdiği demeç, derneğe aidat ödemesi ve 'nöbet listesi'nde adının yer alması suç delili sayıldı.

Barış Annesi olan 79 yaşındaki Meryem Soylu’nun, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) yönelik soruşturma kapsamında "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı. Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Soylu hakkında "örgüt üyeliği" iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

VERDİĞİ DEMEÇ ‘SUÇ’ SAYILDI

Mütalaada, MEBYA-DER üyesi ve yöneticisi olduğu belirtilen Soylu’nun aynı zamanda faaliyetlerine son veren Kongraya Jinên Azad (KJA-Özgür Kadın Kongresi) içerisinde "kadro" olarak faaliyet yürüttüğü öne sürüldü. Soylu’nun öldürülen PKK’li örgüt mensuplarının cenaze ve taziyeleri ile birlikte dernek tarafından yapılan basın açıklamaları vb. etkinliklere katıldığı, yine "örgütün manevi kanadında rol oynadığına" ilişkin gizli tanık beyanı bulunduğunu kaydedildi.

Mütalaada, Soylu’nun üyesi olduğu derneğe aidat ödemesi ve "nöbet listesi"nde adının yer alması da yine 'suç delili' sayıldı. MEBYA-DER’in örgüt ile organik, hiyerarşik ilişki içerisinde olduğunu, Soylu’nun da dernek bünyesinde yürüttüğü faaliyetlerle örgüt hiyerarşisine dahil olduğunu öne süren savcı, Barış Annesi'nin "örgüt üyeliği" suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etti.

DERNEĞİN NEDEN KURULDUĞUNU ANLATTI

Savcılık mütalaasına itiraz eden Barış Annesi Soylu'nun avukatı Muhittin Muğuç, müvekkilinin üye olduğu derneğin PKK adına faaliyet yürüttüğüne ilişkin dosyada herhangi somut bir delil mevcut olmadığını söyledi. MEBYA-DER’in örgüt mensubu olan çocuklarını kaybeden ailelerce kurulup, yine bu ailelerin başvurduğu bir dernek olduğunu söyleyen Muğuç, "Derneğin kurulma amacı özellikle Türkiye’de insanların ölülerine ve mezarlarına yönelik yapılan saldırılardır. Müvekkilim dernek içerisinde faaliyet yürütürken örgüt adına hareket etmemiştir. Katıldığı basın açıklamaları ise ifade özgürlüğü kapsamındadır" diyerek, beraat talebinde bulundu.

Heyetin yargılamanın tamamlanacağını söyleyerek yeniden söz verdiği Av. Muğuç, müvekkiline dair beraat talebini yineledi.

79 YAŞINDAKİ BARIŞ ANNESİNE 6 YIL 3 AY HAPİS 

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Barış Annesi Soylu’yu oy birliğiyle "silahlı örgüt üyeliği"nden 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırdı. Mahkeme, tutuklama emri çıkarmadığı Soylu’ya ilişkin hükme bir hafta içerisinde itiraz edilebileceğine karar verdi. (MA)

 

Öne Çıkanlar