Bankaların ‘zorunlu karşılık oranı’ değişti

Bankaların ‘zorunlu karşılık oranı’ değişti
Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki kredilere yüzde 10 olarak uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 20’ye yükseltildi.

Finansman şirketlerinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda bulundurmaları gereken zorunlu karşılık oranı değişti. TCMB, TL cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20’ye yükselttiğini duyurdu.

TCMB’nin internet sitesinden duyurulan açıklamada şöyle denildi:

Duyuruda, geçen ayki Para Politikası Kurulu metninde değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite adımlarının devreye alınacağının kamuoyu ile paylaşıldığı hatırlatılırken şunlara yer verildi:

"24 Haziran’da devreye alınacak olan teminat havuzunda Türk lirası sabit kıymetlerin ağırlığını arttıran uygulamayı tamamlayıcı nitelikte bir uygulama olarak bankalar, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonlarına karşılık ilave olarak Türk lirası cinsinden uzun vadeli sabit faizli menkul kıymet tesis edeceklerdir. Bu uygulama ile liralaşma stratejisi kapsamında para politikasının etkinliğinin arttırılması amaçlanmaktadır. İlk tesis 29 Temmuz tarihinde gerçekleşecektir. Finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla 23 Nisan 2022 tarihli basın duyurusuyla paylaşılan Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 20’ye yükseltilmiş olup, tesisi 8 Temmuz’da gerçekleşecektir."

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre daha önce yüzde 10 olarak uygulanan oran yüzde 20’ye yükseltildi.  Tebliğ şöyle:

MADDE 1- 25/12/2013 tarihli ve 28862 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)'in 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "yüzde 10" ibaresi "yüzde 20" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Tebliğin geçici 13 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(3) Finansman şirketlerinin 23/4/2022 tarihli ve 31818 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2022/17) ile ilk kez zorunlu karşılığa tabi hale getirilen yurt içi bankalardan kullanılan kredilerinden 23/4/2022 tarihi itibarıyla mevcut olanlar vadeleri sonuna kadar zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler arasına dâhil edilmez."

MADDE 3- Bu Tebliğin 1 inci maddesi 24/6/2022 tarihinde, 2 nci maddesi 27/5/2022 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

 

 

Öne Çıkanlar