Bankacılık endeksi tarihi bir rekor kırdı: Suudi Varlık Fonu, Borsa İstanbul'a mı girdi?

Bankacılık endeksi tarihi bir rekor kırdı: Suudi Varlık Fonu, Borsa İstanbul'a mı girdi?
Borsa İstanbul, bankacılık endeksi dün tarihi bir rekor kırdı. Bu rekorda Suudi Varlık Fonu'nun alım yaptığı yönündeki iddiaların etkili olduğu konuşuluyor.

+GERÇEK - Borsa İstanbul’da bankacılık endeksi dün tarihi günlerinden birini yaşadı. Bankacılık endeksi, yüzde 7,84 ile Aralık 2021 tarihinde Kur Korumalı Mevduat sisteminin açıklandığı dönemdeki yükselişinden bu yana en büyük günlük getirisini sağladı.

Endeks gün içi en yüksek seviyeden kapanışını gerçekleştirirken, TL kapanış rekorunu yeniledi. İş Bankası, Garanti ve Şekerbank hisseleri tavandan kapanış yaparken, tüm bankalarda yoğun alıcı emri izlendi. Bankacılık endeksi 20,5 milyar TL işlem hacmiyle toplam işlem hacminin yaklaşık üçte birini tek başına gerçekleştirdi.

Bankacılık endeksi, yılın en iyi gününü geride bırakırken yüzde 7,84 yükseldi. Piyasa, endeksteki yükselişte somut bir gerekçe bulamazken, açıktaki bazı fonların pozisyon kapamasının etkili olabileceği konuşuluyor. Bankaların ucuzluğu, jeopolitik ortamdaki iyileşmeler de başta olmak üzere diğer faktörler de piyasadaki yükselişe neden olarak gösteriliyor.

Öte yandan, Suudi Arabistan’ın varlık fonu, piyasalardaki resesyon korkularıyla ABD hisse senetlerinde yeni pozisyonlar oluşturmak için 7 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.

Bu haber Amerikan borsasını olumlu etkilerken, benzer bir hareket Borsa İstanbul’da yaşanıyor.

Borsa İstanbul’da bankacılık sektörü endeksi XBANK tarihi bir yükseliş yaşadı. XBANK yüzde 7,84 yükseldi. Başta İş Bankası olmak üzere neredeyse tüm banka hisselerinde sert yükseliş dikkat çekti.

Borsa kulislerinde söz konusu alımların büyük bir bölümünün Londra kaynaklı olması nedeniyle Suudi Varlık Fonu’nun alım yaptığı iddia ediliyor. Bu iddia yetkililer tarafından doğrulanmadı.

Öne Çıkanlar