Alım gücü düşen yurttaş bardakla sıvı yağ, kaşıkla salça almaya başladı: 'İnanılmaz kötü durumdayız'

Alım gücü düşen yurttaş bardakla sıvı yağ, kaşıkla salça almaya başladı: 'İnanılmaz kötü durumdayız'
Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü düşen vatandaş, bardakla yağ, kaşıkla salça almaya başladı. Esnaf Hüseyin Etliler 'Ülkenin başına ekonomiyi, sanatı bilen birinin geçmesini istiyoruz' dedi.

İğneden ipliğe yapılan zamlar, işsizlik ve yoksulluk kıskacında gün aşırı değişen fiyat artışlarıyla alım gücü gün geçtikçe düşen vatandaş, taneyle sebze alışverişinden sonra şimdi de kaşıkla salça, bardakla sıvı yağ almaya başladı. Ekonomik krizin derinleşmesi yalnızca yurttaşı değil, alım gücünün düşmesinden ötürü iş yapamaz duruma gelen esnafı da etkiliyor.

İzmir’in Konak ilçesine bağlı Emir Sultan Mahallesi, Roman halkının yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Geçimlerini müzisyenlik ve hurdacılıkla sağlayan mahalle sakinleri gıda alışverişlerini günlük olarak yapmaya başladı.

‘İNANILMAZ KÖTÜ DURUMDAYIZ, PET BARDAKTA YAĞ, KAŞIKLA SALÇA SATIYORUZ’

Duvar’dan Uğur Yıldız’ın haberine göre mahallenin 70 yıllık bakkalını işleten Hüseyin Etliler, veresiye defterinin dolduğunu, mallarını tedarik etmekte ve satmakta oldukça zorlandığını söyledi. Yaşanan krizle ilgili konuşan Etliler şunları söyledi:  "Zorluklarımız pandemi döneminde başladı. Çok sıkıntı çektik.10 gün dükkânı kapatmak zorunda kaldık. Bu aşamada herhangi bir yerden de yardım görmedik. Pandemi döneminde esnaf olarak çok veresiye verdik. Bu yılla beraber esnaf olarak zamları takip bile edemedik. Malların fiyatı yüzde 60 arttı, devam eden süreçte yüzde 80 zam geldi. Bu şekilde olunca çok zorlandık. Biz bunları yaşarken müşterilerimiz de çok sıkıntı çekti. Çünkü 20 TL'ye aldığı sigarayı şu an 28-30 TL'ye alıyor. Ekmek 2,5 TL iken 4 TL oldu. Alım gücü düşünce biz de talebe göre mal ayarlamaya başladık. Veresiye satışımız da bu dönem iyice çoğaldı. Yağ alamayan zor durumda çok insan var burada. Ben de çözüm olarak talebe göre malzemeyi ayarlamaya başladım. Pet bardakta, pet şişede yağ satıyorum. Kavanoz halinde salça satamayınca da kaşıkla salça satmaya başladım. Ne yazık ki önceki döneme göre inanılmaz kötü durumdayız. Düşünün ki sıvı yağı, pet bardaklara ya da küçük su şişelerine dolduruyoruz böyle yaparak insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz."

'SEÇİM ZAMANI OY ALMAYA GELENLER VAATLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ, 2023 SEÇİMLERİNİ UMUTLA BEKLİYORUZ’

Ekonomik krizin çözümü için de 2023 seçimlerini umutla beklediklerini belirten Etliler, "Ülkenin başına ekonomiyi, sanatı bilen birinin geçmesini isteriz. Böyle geri kalmış mahallelerde kültür sanat ve spor faaliyetlerine ihtiyaç var. Seçim zamanı oy almaya gelen siyasetçiler verdikleri vaatleri gerçekleştirmediler" diye konuştu.

‘ENSELERİ KALIN OLANLAR İŞE GİREBİLİYOR’

Röportaj esnasında bakkala giren bir müşteri ise "Ben taksicilik yapıyorum. Kriz var, iş yok. Salçayı kaşıkla alıyorum. Ev kiraları arttı, insanlar kirasını ödeyemiyor. Taksiyle kısacık mesafede aşırı bir fiyat çıkıyor, bu yüzden taksi kullanımı da düştü. Sonuç da hiç değişmiyor. Hep olduğu gibi garibanlar iş bulamıyor, enseleri kalın olanlar ise istediği işe giriyor" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar