Bakanlık, THK uçaklarını uçurma kararı aldı

Bakanlık, THK uçaklarını uçurma kararı aldı
Ormanlar cayır cayır yanarken Türk Hava Kurumu uçakları hangarlarda çürümeye terk edilmişti. Kurumun uçakları 2019’dan 2022’ye kadar yangınlara müdahalede devre dışı bırakıldı.

Türk Hava Kurumu’nun (THK) uçaklarını hangarlarda çürümeye terk eden iktidar, binlerce ormanın kül olmasına neden oldu. Bakanlık, THK uçaklarını bu yıl yeniden kullanma kararı aldı.

"Ateş Kuşları" olarak bilinen CL-215 tipi yangın söndürme uçaklarının bakımları yapıldı. Daha önce işten çıkarılan bazı pilotlar ise yeniden işe alındı. Teknik bakımları TUSAŞ tarafından yapılan dört uçak Ankara Etimesgut Havaalanı’nda gösteri ve deneme uçuşu yaptı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre bakanlığın hurda dediği uçaklar uzun bir ihmal sürecinin ardından yeniden yangın söndürme görevi ile Orman Bakanlığı’nın filosuna katıldı. 

İSRARIN FATURASI AĞIR OLDU

Türkiye’de çıkan orman yangınlarında 2018’de 5 bin 644 hektarlık alanın yanarken, 2019’da THK uçakları söndürmede kullanılmadı ve  yanan alanların büyüklüğü bir senede iki katına çıktı. 2020 yılı içerisinde 3 bin 413 orman yangını çıktı, 20 bin 938 hektar alan zarar gördü. 2021’de yanan ormanlık alanın büyüklüğü ise 178 bin hektara ulaştı.

Öne Çıkanlar