Bakan Kurum açıkladı: 1,5 milyon konut yıkılacak

Bakan Kurum açıkladı: 1,5 milyon konut yıkılacak
Yeni kentsel dönüşüm programını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Türkiye genelinde 6,7 milyon konuttun 1,5 milyonunda 'acil dönüşüm' yapılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un İstanbul'da açıkladığı 'Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'na göre,100 bini İstanbul'da olmak üzere her yıl 300 bin konutta kentsel dönüşüm yapılacak.

Belirledikikleri eyleml planına göre, acil dönüştürülmesi gereken 1 milyon 500 bin konutu 5 yıl içerisinde dönüştüreceklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı hazırladık. Bu kapsamda kentlerin dönüşüm anayasasını oluşturacağız. 25 bini İstanbul'da olmak üzere tüm Türkiye'de 65 bin konutluk kentsel dönüşüm sürecini başlatmış bulunuyoruz. 6,7 milyon konutta, acil öncelikli denilen 1,5 milyon konutun dönüşümünün 5 yıl içerisinde sağlayacağız" dedi.

Kentsel dönüşüme dair her konuda belediyelere kapılarının açık olduğunu belirten Bakan Kurum, "Eser siyaseti anlayışıyla ortaya koyulan tüm projelere, belediyelerimize, 82 milyon vatandaşımıza her zaman destek olacağız ve projelerin yanında olacağız. Çünkü 2012'den bu yana bir seferberlik ruhuyla hayata geçirdiğimiz kentsel dönüşümle ilgili bundan sonraki süreçte de atacağımız adımlar şehirlerimizin, vatandaşlarımızın geleceği adına çok önem arz ediyor" dedi.

20 yıl önce meydana gelen Büyük Marmara Depremi ve yakın zamanda Kartal, Kağıthane, Sarıyer, Avcılar ve Bağcılar gibi İstanbul'un değişik ilçelerinde  yaşanan olayların kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Bakan Kurum, "İstiyoruz ki bir daha bu tür hatıralar yaşamayalım, bir daha annelerimiz ağlamasın, ocaklarımıza ateş düşmesin. Kentsel dönüşümde en temel hedefimiz her şeyden önce insanımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır. İnşallah bunu devletimizle, belediyelerimizle, valiliklerimizle vatandaşımızla özel sektörümüzle 82 milyon vatandaşımızla hep birlikte gerçekleştireceğiz. Çünkü bu topyekun hareketi gerektiren bir eylem planıdır, bir dönüşüm seferberliğidir" ifadeleri kullandı.

'PROJELER TAMAMLANDIĞINDA 35 MİLYON KİŞİYE ULAŞMIŞ OLACAĞIZ'

Bu güne kadar yapılan kentel dönüşüm çalışmalarına da değinen Bakan Kurum, projelerin tamamlandığında Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 45'ine, yani 35 milyona ulaşmış olacaklarını belirtti:

"53 farklı ilimizde ilan ettiğimiz 281 çalışma alanımızda kentsel dönüşümü başlatmış olduk ve bu alanlarda bugüne kadar 1 milyon 166 bin bağımsız birimin dönüşümünü başlatmış olduk. Bunların bir kısmı yapıldı hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edildi, bir kısmı inşa aşamasında. Bu çerçevede kira, taşınma yardımı, yine bu alandaki donatılarla ilgili kamulaştırma yardımları olmak üzere vatandaşlarımıza ve belediyelerimize 11 milyar Türk lirası kaynak sağlandı. Yine yapmış olduğumuz çok önemli düzenlemelerle birlikte yapı denetim sistemimizle bugüne kadar 730 bin binamızı denetledik. Bu binalarda yaklaşık 5,5 milyon bağımsız birimimiz var ve hala inşaatı süren 393 bin binanın denetimine de devam ediyoruz. Bu yapılara da baktığımızda yaklaşık 3 milyon bağımsız bölüm var. Bugüne kadar yaptığımız denetimlerle 1999 sonrası yapı denetim kanunundaki yaptığımız değişikliklerle birlikte tam 22 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda güven içinde oturmasını sağlamış olduk. Devam eden inşaatlarımızı da tamamladığımızı düşünürsek eğer, nüfusumuzun yaklaşık yüzde 45'ine, bu çok önemli bir rakam, 35 milyona ulaşmış olacağız."

'İNŞAARLARI ARALIK AYINDA TAMAMLAYACAĞIZ'

İstanbul Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı hakkında da bilgi veren Bakan Kurum çöken binaların yerine inşaa edilen binaların en geç Aralık ayında tamamlamacağını da duyurdu: 

"Birincisi yerinde dönüşüm. Bu anlamda da hızlı dönüşümde, kentsel dönüşüm çalışmalarının kısa sürece tamamlaması için gerekli mevzuat düzenlemelerini yaptık. Biliyorsunuz Kartal'da Yeşilyurt apartmanının çökmesi sonucu 21 canımızı kaybettik. 48 gün sonra hemen orada dönüşüm sürecini başlattık ve temellerimizi attık. İnşallah inşaatlarımızı aralık ayında tamamlayıp, vatandaşlarımıza yeni yuvalarını teslim edeceğiz. İnşallah bir daha böyle acı olayları yaşamayalım ve bu dönüşümü de hızlı bir şekilde yapalım istiyoruz." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar