Bakan'a yurttaş tepkisi: Vadileri, dereleri, yaylaları talan ettikten sonra turiste ne göstereceksiniz?

Bakan'a yurttaş tepkisi: Vadileri, dereleri, yaylaları talan ettikten sonra turiste ne göstereceksiniz?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun Rize'de deniz doldurularak yapılan havalimanı inşaatı ile ilgili sözleri tepkilere neden oldu.

Gençağa KARAFAZLI


ARTI GERÇEK- Dün Rize'ye gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AKP hükümetine yakın şirket olarak tanınan Cengiz İnşaat'a verilen, deniz doldurularak yapımı devam eden Rize-Artvin Havalimanı’nda incelemelerde bulunmuş ardından bir açıklama yapmıştı.

Bakan Karaismailoğlu, bölgede yaşayan yurttaşların protestolarına rağmen yaşam alanlarından dinamitler patlatılarak çıkartılan tonlarca kayalarla, deniz doldurularak inşaat çalışması yapılmasını "Okullarda ders olarak okutulacak projeler" olduğunu söylemesinin ardından yaşam savunucularından tepki gecikmedi.

"Erdoğan'ın liderliğinde hiç akla hayale gelmeyecek projeleri bir bir bitirdiklerini, bundan sonra da yapacakları planlamalar doğrultusunda hem ülkeye hem bölgeye çok değer katacak projeleri bir an önce bitireceklerini" öne sürüp, söz veren Bakan Karaismailoğlu:

''Rize-Artvin Havalimanı ülkemizde denize dolgu yapılarak inşa edilen 2’nci havalimanı; projenin tamamlandığında bölgenin istihdamına, turizmine, üretimine büyük katkıları olacak. Havalimanımız hem denize dolgu olması itibarıyla hem mimari, üst yapısı itibariyle çok özel bir havalimanı.

Hep söylediğimiz gibi ulaşım projeleri, özellikle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın projeleri mühendislik açısından dünyanın en önemli projeleri. Ders olarak okutulacak projeler adeta. 

2 milyon 800 bin metrekarelik bir alanı doldurarak havalimanı yapıp, vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Burayı hep beraber bölgenin huzuruna hizmet için açacağız. Açıldığında da bölgenin istihdamına, turizmine, üretimine büyük katkıları olacak" sözlerini sarf etmişti.

Bakanın bu açıklamalarının ardından yaşam savunucularından tepkiler gecikmedi. Arhavi Doğa Koruma Platformu (ADOKOP) sözcüsü Erdoğan Güler; "Dünyanın neresinde görülmüş bu derece doğanın katledildiği? Bu nasıl bir yaklaşım bu nasıl bir anlayış? Vadileri, dereleri, yaylaları talan ettikten sonra turiste ne göstereceksiniz bölgeyi nasıl kalkındıracaksın" şeklinde tepki gösterdi.

‘PROJELER BELLİ YANDAŞ ÇEVRELERİN KAR VE RANT HESAPLARI İÇİN UYGULANIYOR’

Trabzon Yeşil sol Parti İl başkanı Av: Ö Faruk Altuntaş Bakan Adil Karaismailoğlu'nun sözlerine " Epeyce bir süredir uygulamaya sokulan mega projeler, ne yazık ki halkın, toplumun ihtiyacı için değil, belli yandaş çevrelerin kar ve rant hesapları için uygulanıyor. 

Toplumsal kaynakların bu şekilde rant hesaplarına dayalı ölü yatırımlara harcanarak Hazinenin borçlandırılması ve ekonominin iflas etmesi bir yana, doğaya da ölçüsüz biçimde saldırılmakta çevre tahrip edilmektedir. İnsan ve çevre üzerindeki sömürü katlanılmaz noktalara gelmiştir. Coronavirus'un pandemi haline dönüşmesi de doğa katliamının sonucudur. 

Bereket, rahmet olarak bildiğimiz yağmurun, sel ve felakete dönüşmesi ve her yağmurda nerede sel olacak kaygısı yaratması, doğa katliamının sonucudur. Yeşil yolla yayla ve meraların, HES'ler le dere ve ırmakları tahrip edilmesi vb olaylar, yaşanan felaketlerin gerçek nedenleridir."

‘BAKAN DOĞRU DİYOR OKULLARDA OKUTULMASI YETMEZ, BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR, TEZ KONULARI DA YAPILMALIDIR’

Bakanın açıklamalarına ,ineğini satıp HES projesini durduran olarak tanınan Kazım Delal (Yurttaş Kazım) ile Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ömer Şan, Artı Gerçek'e yaptıkları ortak açıklamada Bakanın 'çok doğru söylediğini' belirterek;

"Özellikle de son 15 yılda ülkemizde 'mega' olarak adlandırılan ancak doğal yaşam alanlarını katletmekten, geri dönüşümsüz zararlar vermekten ve boşa yapılan fahiş ve fuzuli harcamalardan başka işlere yaramayan bu çalışmalar; 'Bir ülkenin öz varlıkları/kaynakları, doğal yaşam alanları, tarım ve tarımsal alanları nasıl yok edilir' anlamında, okullarda ve dahi üniversitelerde okutulacak cinsten çalışmalardır! Hatta sadece okullarda okutulması yetmez, bilimsel araştırmalar, tez konuları da yapılmalıdır!" 

‘AÇIKLAMALAR CEHALETİN GÖSTERGESİ’

"Bakan, açıklamasında denizi doldurmayı büyük bir meziyet olarak yansıtırken, önemli bir cehaletin göstergesini de ortaya sermektedir.

Kaldı ki, 2,8 dekarlık (2 milyon 800 bin metrekare) bir alanda yaklaşık 80 milyon ton taş dolgudan söz ediliyor! Elbette ki bunlar resmi rakamlar. Ancak denize, yaklaşık 120 milyon ton dolgu yapılıyor. Bu dolgunun nereden, nasıl çıkarıldığından, taşocakları ve yok edilen doğal alanlardan, atılan dinamitlerden söz edilmiyor. Yüzyıllardır oluşan sahiller, balık yuvaları, vadi ve dereler, köy alanları yok edilirken, nasıl böyle bir çalışmayı 'proje' olarak değerlendirebiliyor?

Doğu Karadeniz'in yaylalarını yok eden yol çalışmaları, hepsinden önce yine aynı güzergah boyunca yıllar önce yapılan ve dahi henüz tam olarak bitirilemeyen, sahilleri ve balık yuvalarını yok eden Karadeniz Sahil Yolu, vadilerdeki HES yağması, taşocakları ve maden aramaları ve son olarak deniz doldurularak yapılan iki havalimanı... Bunların hepsi doğaya ve emeğe yapılan programlı saldırılardır!

‘DÜNYADA BU PROJELERİN ÖRNEĞİ YOK’

Dünyanın hiçbir yerinde böylesine, bulunduğu bölgedeki doğayı, doğal alanları yok eden bir tek proje dahi yoktur! Projenin, gerçekte uluslararası standartlarda, savaşa ve emperyalist sömürü ve işgale hizmet eden nitelikte olması ise daha çok dikkat çekicidir. Bu yönüyle değil bölgenin huzuruna ne istihdam ve turizmine ve ne de üretime katkısından zerre bile söz edilemez" ifadelerini kullandılar.

‘RİZELİLERİN CENGİZ'E HALA TEPKİ GÖSTERMEMELERİNİ ANLAMIŞ DEĞİLİM’

Aktivist Mustafa Cevdet Arslan, Bakanın sözlerine,"Doğru diyor yaşam nasıl yok edilir diye anlatılacak" diyerek şunları söyledi:

Bu ülkenin deniz doldurmaya ihtiyacı mı var.! Doldurdukları Karadeniz otoyolunun akıbeti ortada. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkede ulaşım niçin ekosisteme en zararlı yolla havayoluyla yapılmak isteniyor.! Denizi doldurmanın bedeli bütün o bölgedeki deniz canlılarına ödetilecek. Birileri rant kazanacak.!. Evet Dünyada okullarda doğaya en büyük zarar nasıl verilir deniz yaşamı nasıl yok edilir diye örnek olarak anlatılacak. Rizelilerin nasıl oluyor da bu Cengiz'e tepki göstermiyor anlamış değilim!"

‘İSTEMEM EKSİK OLSUN’

Yaşam savunucusu aktivis Tuncay Koç ise;" Bakanın açıklamalarının bilimle akılla ekolojiyle bir ilgisi yok. Yaylaları bitiren projeye yeşil yol diyen denizi dolduran projeye de 'mavi haavalanı, süper proje' der. Afyon'da, Hatay'da yapılan ve işlemeyen havaalanları herkesin aklında. Amik Ovasını mahvetmişlerdi. 3. Havalimanı teknik olarak bin bir dertle boğuşuyor. Kuzey ormanlarını yok etmesi de cabası. İstemem eksik olsun" dedi.

Öne Çıkanlar