Bakan Kurum: Biz vatandaşımıza enflasyon çerçevesinde ne zam yapmışız, belli

Bakan Kurum: Biz vatandaşımıza enflasyon çerçevesinde ne zam yapmışız, belli
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, fahiş kira artışına karşı, 'Biz vatandaşımıza enflasyon çerçevesinde ne zam yapmışız, belli' dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Atatürk Havalimanı'ndan canlı bağlantıyla katıldığı TV programında soruları yanıtladı. Bakan Kurum, fahiş kira artışlarına ilişkin, "Biz vatandaşımıza enflasyon çerçevesinde ne zam yapmışız?" ifadelerini kullandı.

Kurum, yurttaşların fahiş kira artışlarına ilişkin durumları Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve kendi bakanlıklarına bildirebileceğini belirterek, "Bu çerçevede gerekli her türlü tedbiri almak durumundayız ve gelen talepler doğrultusunda da her türlü incelemeyi bakanlıklarımız yapıyorlar ve yapmaya da devam edecekler" dedi.

Kiracılarla alakalı "kendilerinin de kabul etmediği" bir süreçle karşı karşıya olduklarını söyleyen Kurum, Borçlar Kanunu'na göre, belirlenecek kiranın emlak rayicinin 20 yıldaki karşılığı olduğunu, kiralanan yerde yıllık kira artışının da kanunda açıklandığını, her yıl açıklanan TÜFE rakamlarının geçilemeyeceğini, TÜFE ortalamasının yüzde 35 olması halinde piyasada kiracılara yapılabilecek maksimum zammın yüzde 35 olduğunu belirtti

'VATANDAŞLARIMIZ HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATMAKTA ÖZGÜRLER'

Bakan Kurum, fahiş fiyat artışına karşı yurttaşların ne yapacağına ilişkin soruya da, "Burada vatandaşlarımız her türlü hukuki süreci başlatmakta özgürler. Tüketici mahkemeleriyle birlikte bu süreci takip edip, kanunlar çerçevesinde bu haklarını aslında talep edebilirler. Yine ilgili bakanlıklarımız var. Ticaret Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız. Yani fahiş fiyat artışlarına ilişkin böyle bir durum söz konusuysa bakanlığımıza ve bakanlıklarımıza bildirsinler. Bu çerçevede gerekli her türlü tedbiri almak durumundayız ve gelen talepler doğrultusunda da her türlü incelemeyi emin olun ki bakanlıklarımız yapıyorlar ve yapmaya da devam edecekler" yanıtını verdi.

'FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARINA İZİN VERMEDİK'

Kurum, şöyle konuştu:

"Vatandaşımız müsterih olsun. Yani biz bu fahiş kira artışlarına, fahiş fiyat artışlarına hiçbir zaman müsaade etmedik, etmek durumunda da değiliz. Kanunlar, kurallar çerçevesinde bu süreci yürüteceğiz. Eğer orada bir eksiklik varsa da bu düzenlemeyi yapmak suretiyle vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Yani biz vatandaşımıza enflasyon çerçevesinde ne zam yapmışız? Belli. Bu zammın eğer üstünde bir kira artışı söz konusuysa buna müsaade edemeyiz."

 

Öne Çıkanlar