Bakan Koca'dan Bilim Kurulu toplantısının ertelenmesine ilişkin açıklama

Bakan Koca'dan Bilim Kurulu toplantısının ertelenmesine ilişkin açıklama
Bilim Kurulu toplantısını 'geniş katılımlı ve yüz yüze yapmak' istedikleri için ertelediklerini belirten Bakan Koca, maske başta olmak üzere birçok konuyu değerlendireceklerini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün itibarıyla korona virüsü nedeniyle yoğun bakımda hasta bulunmayan il sayısının 21'e yükseldiğini açıkladı.

Adıyaman Valiliği'nde konuşan Koca, salgının günlük hayattan çıktığını ifade etti. Koca, "Artık aşımız da var, ilacımız da var. Dünya genelinde belli bir toplumsal bağışıklığın artık oluştuğunu düşünüyoruz. Nitekim son dönemde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın neredeyse tamamı ileri yaş grubu ve ek hastalığı olan kişiler" dedi.

'YÜZ YÜZE YAPMAK İSTİYORUZ'

Salgın başladığından bu yana hastaneye yatış ve yoğun bakıma yatışta en düşük sayıların görüldüğünü aktaran Koca, şöyle konuştu:

"Ülkemiz genelinde görülen olumlu gidişat, Adıyaman'da da belirgin olarak hissedilmektedir. Korona virüsü süreci sağlık hizmetinin niteliği ve ulaşılabilirliği, sağlık altyapısının gücü ve sağlamlığı açısından Türkiye'nin dünyanın en iyi ülkelerinden biri olduğunu gösterdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla ulaştığımız seviyeyi daha da ileri taşımaya kararlıyız."

Yapılacak bilim kurulu toplantısının en önemli toplantılarından biri olacağını aktaran Koca, "Bu toplantıyı doğrusu geniş katılımlı ve yüz yüze yapmak istiyoruz. O nedenle haftaya erteledik" ifadelerini kullandı.

MASKE GÜNDEME GELECEK

Maskelere ilişkin gelen soru üzerine Bakan Koca, "Bilim Kurulu okullarda maske başta olmak üzere birçok konuyu değerlendirmiş olacak. Bu konuda önerileri daha sonra değerlendirmek üzere de kamuoyuna açıklanmış olacak" yanıtını verdi.

'TURKOVAC ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR'

Salgının giderek etkisini yitirdiğini söyleyen Koca, "Hastane yükümüzün çok azaldığını artık biliyoruz. Bir taraftan da etkili olan aşılarımızın olduğunu biliyoruz. 3 çeşit aşımız biliyorsunuz vatandaşımızın tercihine sunuluyor. Bu anlamda TURKOVAC aşımız da üretilmeye devam ediyor. Herhangi bir tedarik sorunun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle bu dönemde vatandaşlarımızın, hele belli bir yaş üzerinde olan, ek hastalığı olan vatandaşlarımızın asla ve asla hatırlatmak dozlarını ihmal etmemeleri gerekiyor. Yani salgın bitiyor artık aşıya ihtiyaç kalmadı gibi düşünmemeliyiz. Aşılı olan vatandaşlarımızın özellikle akciğer enfeksiyonunun daha az olduğunu hatta akciğere inmediğini biliyoruz. TURKOVAC’ın da özellikle Omicron varyantına önemli oranda etkili olduğunu tekrar tekrar söylemek istiyorum. Güvenle herkesin kullanması gerektiğinin altını çiziyorum. Hastane yükünün çok azaldığını, 21 ilimizdeki yoğun bakımların kapatılmaya doğru gittiğini ve bu süreçte özellikle ilk pikten sonra şu an Türkiye'de hastane yükünün en az olduğunu dönemi yaşıyoruz. Bu, son derece önemli. Halen Avrupa'da ve bir çok ülkede vaka sayılarını ve hastane yükünü hepimiz biliyoruz. Türkiye'nin geldiği noktayı önemli buluyorum" diye konuştu.

Öne Çıkanlar