Bakan Elvan döneminde faiz ve kurda hangi gelişmeler yaşandı?

Bakan Elvan döneminde faiz ve kurda hangi gelişmeler yaşandı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faizi savunanla beraber olmam olamam" diyerek üstü kapalı bir şekilde eleştirdiği Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan görevden ayrıldı.

Görevden affını isteyen ve talebi kabul edilen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Nureddin Nebati atandı. Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki bakan Elvan döneminde faiz ve kurda hangi gelişmeler yaşanmıştı?

ELVAN DÖNEMİ

Bir yıldır Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinde bulunan Elvan döneminde Merkez Bankası'nın faiz kararları sıkça gündem olmuştu. Elvan'dan 3 gün önce Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Naci Ağbal döneminde üst üste politika faizinde artış yaşanmıştı. Fiyat istikrarına vurgu yapılan Ağbal döneminde dolar/TL 8,00 seviyesinden 6,90'lara kadar gerilemişti. 18 Mart 2021'deki Para Politikası Kurulu toplantısında beklentilerin üzerinde 200 baz puan artış yapılarak politika faizinin yüzde 19'a çıkarılmasıyla Ağbal görevden alınmıştı.

Ağbal'ın ardından Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Şahap Kavcıoğlu döneminde Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapacağı beklentisi oluşmuştu. Kavcıoğlu dönemindeki ilk faiz artırımı Eylül ayında 100 baz olarak yapılmıştı. Ekim ayında gelen 200 baz puan ve kasım ayında gelen 100 baz puanlık indirimin ardından dolar/TL üstü üste en yüksek seviyesini aşmıştı.

Ağbal, Merkez Bankası'nın yaptığı son faiz indirimi öncesi "Enflasyonda maalesef istediğimiz seviyede değiliz" ifadelerini kullanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Merkez Bankası'ndan faiz indirimini durdurmasını istediği öne sürülmüştü.

Erdoğan, AKP'nin son grup toplantısında "Faizi savunanla beraber olmam olamam" demiş, Erdoğan'ın konuşmasını salondaki bütün milletvekilleri alkışlarken, Lütfi Elvan'ın Erdoğan'ı alkışlamadığı dikkat çekmişti.

Elvan döneminde 2020 yılının Kasım ayından, 2021 yılının Mart ayına kadar düşme eğilimi gösteren dolar/TL, Mart ayının ardından yükselişe geçmişti. Özellikle Naci Ağbal'ın görevden alınmasından bu yana dolar/TL'deki artış oranı yüzde 56'yı buldu.

Öne Çıkanlar