Bakan Akar: ABD'nin Patriot desteği olabilir

Bakan Akar: ABD'nin Patriot desteği olabilir
Hulusi Akar, 'Suriye hava sahasının Rusya'nın kontrolünde olması sorun teşkil edecek mi?' sorusunu da 'Rusya'nın bu konuda karışmamasıyla bu sorun aşılır.' diye cevapladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya ve Suriye ordusu ile savaş ihtimalinin gündemde olduğu İdlib krizine dair değerlendirmeler yaptı.

CNN Türk yayınında soruları cevaplayan Hulusi Akar olası bir askeri harekat sırasında Türkiye'ye kapalı olan Suriye hava sahasını kullanmak istediklerini bu konuda Rusya ile görüştüklerini söyledi.

Hava sahası açılmadığı halde bir operasyon yapılıp yapılmayacağı veya hava sahasının kapalı olmasının sorun teşkil edip etmeyeceği yönündeki bir soruya da Akar, "Rusya'nın bu konuda karışmaması ile bu sorun açılır" diye cevap verdi.

Soçi mutabakatının arkasında olduklarını söyleyen Akar, Rusya ile görüşmelerin devam ettiğini ve görüşmelerde de yine Soçi mutabakatını ele alacaklarını söyledi.  Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "harekatı her an başlatabiliriz" sözlerine atıfla A, B ve C planlarımız hazır" dedi. 

Milli Savunma Bakanı Akar, olası bir askeri harekatta Suriye'ye karşı kullanılmak üzere ABD'den Patriot füze savunma sistemi talep ettiklerine dair haberler içinse "ABD'nin Patriot desteğini olabilir" diye konuştu.

    

Akar'ın açıklamaları özetle şöyle:

"Soçi mutabakatının arkasındayız. Taraflar Soçi mutabakatına uysun. 

Birliklerimizi sevk etmek, gerekirse zor kullanmak suretiyle ateşkesi sağlayacağız diyoruz, kim olursa olsun. Bu konuda kararlıyız.

Rusya'nın bu konuda etkisini kullanması gerektiğini her toplantıda söyledik, söylemeye devam ediyoruz.

Rejimin saldırıları bir taraftan radikalleşmeyi, bir tarafından göçü hızlandırıyor. Bu devam ederse göç artacak. Bu durumda da bizim gelen bu misafirlerimizi ağırlamamız imkansız, bu Avrupa'ya, Amerika'ya da yansıyacak.

Rusya ile görüşmelerimiz devam edecek. Soçi'yi esas alacağız. 

Cumhurbaşkanımız talimatı verdi, hedefi gösterdi. A, B, C planlarımız hazır. Yeri gelince uygulanır.

Bizim Rusya'ya karşı herhangi bir tavrımız söz konusu değil, tek hedefimiz rejim. Ateşkesi ihlal eden gruplardır.

(Suriye hava sahasının Rusya'nın kontrolünde olması sorun teşkil edecek mi? sorusu) Rusya'nın bu konuda karışmamasıyla bu sorun aşılır. 

Rusya ile Türkiye arasındaki diyalog devam ediyor. Hava sahasını etkin bir şekilde kullanmak istiyoruz.

ABD'nin Patriot desteği olabilir.

Bizim Rusya'yla karşı karşıya gelmek gibi bir niyetimiz yok, öyle bir şey söz konusu değil. Bizim için mesele rejimin ateşkese uyması, radikalleşmenin ve göçün önüne geçilmesi."

(HABER MERKEZİ) 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar