Bahçeli: Yeni bir anayasa hazırlamak milli vecibedir

Bahçeli: Yeni bir anayasa hazırlamak milli vecibedir
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni anayasa çalışmalarının tamamlandığını belirterek 100 maddelik bir öneri metni hazırladıklarını açıkladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin genel merkezinde gündemde yer alan konulara ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.Bahçeli ‘yeni anayasa’ için öneri çalışmalarının tamamlandığını belirterek, 100 maddelik bir metin ortaya çıkardıklarını söyledi.

Bahçeli, yeni anayasa için partileri uzlaşma ve diyaloga çağırdığı konuşmasında, "Darbeci bir özelliğe sahip, parlamenter sistemin mantığına göre yapılmış mevcut anayasa ile 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrası yönetim hayatımıza giren CHS yani Türk tipi başkanlık modeli arasında onarımı ve telafisi imkansız çelişki söz konusudur" dedi.

Konuşmasına, aşılama ve sokağa çıkma yasağı ile başlayan Bahçeli, bayram sonrası için umutlu olduğunu söyledi. Bahçeli konuşmasının devamında, "Aşı konusunda ikilem ve güven sorunu yaşayan vatandaşlarımızın korkacak hiçbir şeyinin olmadığını ifade etmek isterim. Aşıların tedarikiyle ilgili olumlu gelişmelerin varlığına Sağlık Bakanımız vurgu yapmaktadır. Salgından siyasi rant devşirmek isteyen siyasi zihniyet art niyetlidir. Salgın yönetimi doğru bir şekilde yapılmaktadır" ifadelerini kullandı. 

‘ANAYASALAR DEĞİŞTİRİLEMEZ DEĞİLDİR’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli basın toplantısında konuştu. Bahçeli'nin açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Devlet ile millet arasındaki karşılıklı sorumlulukları esas alan anayasalar değiştirilemez metinler değildir. Şartlar el verdiğinde, zamanın ruhuyla müsemma bir anayasa yazılması kaçınılmaz bir görevdir. Anayasalar devletin ana teşkilat düzenin tayin ve tespit etmektedir. Devletin siyasi ve hukuki teşkilatlanması sosyal ve hukuki alana yaslanmalıdır. Masa başında devlet teşkilat düzenini hazırlamak demokrasiyle izah edilemeyecektir. Yeni anayasa yapmak demek, milletin ihtiyaç ve hedeflerini idrak etmek demektir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkeleri ve kurucu felsefeleri kıskançlıkla muhafaza edilmelidir. Ön şart bu ilk ve felsefenin anayasanın başlangıç kısmında kesin bir dille temellendirilmesidir. Millet nam ve hesabına hazırlanacak her anayasa teklifinin Türkiye’nin ruh kökünden doğması asıl olmalıdır. Her partinin yeni anayasa konusunda destekleyici tavrı görülmektedir. En azından herkes yeni bir anayasadan bahsetmektedir.
Görüşmek, konuşmak için müsait bir zeminin varlığına işarettir. Sıra nasıl bir anayasa yazılsın sorusuna geldiğinde ne yazık ki potansiyel anlaşmazlıklar, kutuplaşmalar kuvveden fiile geçmektedir. Ön yargıların giyotinine, mayınlı alanlara ülkemizi teslim etmek vatan ve millet sevgisiyle bağdaşmayacaktır. Sıkılı yumruklarla, ideolojik taassuplarla anayasa yapmak ne tarihte ne bugün mümkün olmuştur. Bu devlet bizimdir, bu millet biziz. Cumhuriyet cumhurun aziz mükâfatıdır. Daha iyiyi bulmak, daha güzele ulaşmak ütopya olarak görülmemelidir.

Artık uzlaşmak ve yeni bir anayasa hazırlamak milli vecibedir. Buna sırt dönenler fuzuli bahanelerle konuşmaya bile uzak olanlar demokratik hesaba şimdiden hazır olmalıdır.

‘YENİ ANAYASA ÖNERİMİZİN ÖN HAZIRLIK AŞAMASI TAMAMLANDI’

Cumhuriyetin 100. yılında 100 maddelik yeni anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır. Partimiz cumhuriyetin 100. yılını yeni anayasa açısından hem bir fırsat hem de bir dönüm noktası olarak ele almaktadır.

Darbeci bir özelliğe sahip, parlamenter sistemin mantığına göre yapılmış mevcut anayasa ile 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrası yönetim hayatımıza giren CHS yani Türk tipi başkanlık modeli arasında onarımı ve telafisi imkansız çelişki söz konusudur. Bu çelişkinin yeni bir anayasa marifeti ile süratle aşılması acil ve elzemdir. Bahsettiğim uyumsuzluğu ortadan kaldırmak, başkanlık sistemini kurumsallaştırmak, 100 maddelik anayasa yapmak Türk milletine vefa borcumuz ve demokratik görevimizdir.

Metin hazırlanırken mevcut anayasa, geçmiş dönem Osmanlı, Türk anayasaları, dünya anayasaları, uluslararası insan hakları sözleşmeleri, bugüne kadar hazırlanmış anayasa önerileri ve raporları, bilimsel yayınlar dikkatle incelenmiş, kuyumcu hassasiyetiyle analiz edilmiştir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar