AYM: TOKİ konutlarındaki ölümlerden kamu sorumlu

AYM: TOKİ konutlarındaki ölümlerden kamu sorumlu
AYM, Samsun'da 8 yıl önce meydana gelen selde TOKİ konutlarında 3 kişinin hayatını kaybetmesinde kamunun sorumluluğu olduğuna hükmetti.

ARTI GERÇEK- Anayasa Mahkemesi, Samsun'da 8 yıl önce meydana gelen selde sırasında dere yatağına yapılan TOKİ konutlarında 3 kişinin yaşamını nedeniyle yitirmesi nedeniyle DSİ, TOKİ ve belediyenin sorumlu olduğu gerekçesiyle haklarında yeniden soruşturma yapılmasına karar verdi, 

Samsun'da dere yatağı değiştirilerek inşa edilen Kuzey Yıldızı TOKİ konutlarını sel bastı. En alt katta yaşayan 3 kişi selde yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin yakınları, bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi, imar planının hatalı olduğunu ve yapılan sel kapanının işlev görmediğini belirterek DSİ, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Canik Belediyesi ve TOKİ hakkında etkili soruşturma yürütülmediğini belirterek Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, kamu kurumlarının ihmali sonucu yaşamını yitiren kişilerle ilgili, etkin soruşturma yürütülmemesinin yaşam hakkının ihlali olduğuna hükmetti.

Samsun’un Canik ilçesinde, 3-4 Temmuz 2012’de, aşırı yağış sonucu Mert Irmağı’nın taşması büyük bir faciaya neden oldu. Sel sularına, TOKİ tarafından iki derenin arasına yaptırılan ve yerel belediye tarafından "Fransız balkonlu" diye pazarlanan Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları’nın alt katlarını su bastı Felakette 9 kişi yaşamını yitirdi, bir kişi de kayboldu.

Sel kapanı işlev görmediği için, dere yatağı değiştirilerek yapılan Kuzey Yıldızı TOKİ sitesinde büyük felakete yol açan sel felaketinde, evleri düşük kotta bulunan 39 yaşındaki K.Y ile oğulları 14 yaşındaki M.Y ve 9 yaşındaki M.H.Y de yaşamını yitirdi.

Olayla ilgili soruşturma yürüten Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, dosya hakkında takipsizlik kararı verdi. Olayda ölenlerin yakınları, karara itiraz etti. Ancak bu itiraz da Sulh Ceza Hakimliğince reddedildi.

K.Y, M.Y ve M.H.Y’nin yakınları ayrıca, Canik Belediyesi, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ve TOKİ aleyhinde, Samsun 1. İdare Mahkemesine tazminat talebiyle başvurdu. Yeni bir ilirkişi raporu düzenleten idare mahkemesi, Devlet Su İşleri (DSİ), Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Canik Belediye Başkanlığı ve TOKİ’yi kusurlu bularak kamu yetkililerini kusurlu bularak tazminata hükmetti. Ancak Danıştay, tazminat kararını bozdu.

Bunun üzerine ölenlerin yakınları konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdı. Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, kararında kamu görevlilerine ilişkin soruşturma talebini ‘süre aşımı’ nedeniyle oy çokluğuyla reddetti. Karara karşıoy kullanan Anayasa Mahkemesi Başkanı, başvuru süresinin başvurucular yönünden geçmediğini belirterek başvurunun kabul edilemezliğine katılmadığını kaydetti.

YENİDEN SORUŞTURMA YAPILSIN

Yaşam hakkının usul boyutuna, yani devletin ölümden sonra olayı aydınlığa kavuşturmak ve yaptırım uygulanmasını sağlamak amacıyla bir soruşturma yapmış olması gerektiğine vurgu yapan Anayasa Mahkemesi, haklarında takipsizlik kararı verilen kamu görevlileri hakkında, yaşam hakkı ihlali iddiasını kabul etti. Yüksek Mahkeme, soruşturmanın yeniden yapılması amacıyla kararın bir örneğinin Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine hükmetti. 

Öne Çıkanlar