AYM, Erdoğan gibilere karşı kurulmuştu

AYM, Erdoğan gibilere karşı kurulmuştu
'Anayasa Mahkemesi, hukuku hiçe sayarak hükmetmeye kalkışmış bir iktidarın, yeniden ülkenin başına musallat olmaması için 1961 Anayasasına konmuş bir fren mekanizmasıdır.'

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK -  Trump ve Erdoğan nasıl da her konuda birbirlerini taklit ediyorlar. ABD Başkanı, seçime 40 gün kala vefat eden Anayasa Mahkemesi üyesi yerine kendi zihniyetinden birini atayarak yüksek mahkemeyi etkisi altına almaya çalışıyor. Aynı günlerde Erdoğan, İçişleri Bakanı ve koalisyon ortağıyla birlikte zaten yapısı değiştirilmiş AYM’yi tamamen etkisizleştirmenin yolunu arıyor.

Devlet Bahçeli’nin yüksek mahkemenin başkanlık sistemine göre uyarlanması talebi, bu arayışın yeni bir halkası… Daha geçen hafta, İçişleri Bakanı Soylu, Mahkeme Başkanı’na sokakta can güvenliği olmadığını hatırlatırken "Anayasa Mahkemesi ne zaman kuruldu" diye sormuştu. Bu soruyla, mahkemenin kurucu heyetinde, Menderes için idam fermanı yazanların olduğunu hatırlatıyordu.

Ancak bu, gerçeğin sadece bir kısmı…

"AYM ne zaman kuruldu" yerine, "AYM neden kuruldu" diye sorarsak, cevap verirken Menderes iktidarının "vatan cephesi" kurup ülkeyi bölmesinden, ana muhalefet partisi CHP’yi kapatmak üzere Meclis’te komisyon kurmasına, basını tamamen susturmasından muhaliflerini idamla korkutmasına kadar birçok hatırlatma yapmamız gerekir.  Anayasa Mahkemesi, ulaştığı gücün sarhoşluğuyla hukuku hiçe sayarak hükmetmeye kalkışmış bir iktidarın, yeniden ülkenin başına musallat olmaması için 1961 Anayasasına konmuş bir fren mekanizmasıdır.

Şimdi aynı despotik anlayış, ulaştığı gücün sarhoşluğuyla hukuku hiçe sayarak Anayasa Mahkemesi’ne saldırıyor; başkanını canıyla, mahkemeyi kapatmakla tehdit ediyor.

Aynı gün, TikTok’taki bir videoda AKP’li bir siyasetçi, işini mahkemede çözemeyenlerin kendisine başvurması için çağrı yapıyor.

Erdoğan ve ortağının, hukuktan anladığı, yargıçların değil, mafyanın adalet dağıttığı bir düzen olabilir; bizimki öyle değil.

Anayasa’ya ve onun mahkemesine saldırarak neyi yıktıklarını, yarın adalet kendilerine gerektiğinde çok iyi anlayacaklar; ancak iş işten geçmiş olacak.

 

Öne Çıkanlar