AYM'den Serpil Erfındık'ı korumayan görevliler hakkında soruşturma kararı

AYM'den Serpil Erfındık'ı korumayan görevliler hakkında soruşturma kararı
AYM, koruyucu tedbir talebi reddedilen Serpil Erfındık'ın “koruma ve etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlal edildiğini” belirterek, kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmasına hükmetti.

İzmir’de, 2013 yılında akademisyen Serpil Erfındık’ın boşandığı Vedat Atik tarafından katledilmesinin ardından kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yapılan başvuru kabul edildi. AYM, kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması gerektiğine karar verdi.  

AYM, Erfındık’ın ailesi tarafından yapılan başvuru sonucunda "yaşam hakkı kapsamında koruma ve etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlal edildiğini" belirterek, kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması gerektiğine hükmetti. 

YAŞAM HAKKI İHLALİ 

AYM, kararda şu ifadelere yer verdi: "Yaşamı koruma pozitif yükümlülüğüne dair ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmaktadır. Bu sebeple kararın bir örneğinin yeniden yargılama yapılmak üzere İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesine gönderilmesine karar verilmesi gerekir. Ayrıca ihlal kararının gereğinin yerine getirilmesi bağlamında soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararların kaldırılması neticesinde yeniden yapılacak soruşturma sürecinde hangi makam ve kamu görevlilerinin (önceki soruşturma sürecinde mevcut olan ya da olmayan) sorumluluklarının bulunduğunun tespiti noktasında takdir ve yetkiye sahip olan İzmir Valiliği ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na da kararın bir örneğinin gönderilmesi gerekmektedir."

AYM’nin Erfındık’ın ölümüyle ilgili kararı Resmi Gazete’de yayımladı. 

NE OLMUŞTU?

Dokuz Eylül Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Serpil Erfındık, 2013 yılında evli olduğu Vedat Atik ile boşandı. Erfındık, boşandıktan sonra Vedat Atik hakkında tedbir başvurusunda bulundu. Mahkeme, bir ay önleyici tedbir kararı verdi ancak koruyucu tedbir taleplerini reddetti. Atik, tedbir kararının sona erdiği gün 15 Aralık 2013 tarihinde çocuğunu görme bahanesiyle evine gittiği Erfındık’ı katletti. Erfındık’ın ailesi, kızlarının ölümü ile ilgili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda; polis ve jandarmanın görevlerini yerine getirmediği belirtildi. Ancak İzmir Valiliği, soruşturma izni vermedi ve dosya kapandı. 

Aile, daha sonra dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar