HDP: Hakimin reddini değil, çekilmesini istedik

HDP: Hakimin reddini değil, çekilmesini istedik
HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Avukat Doğan Erbaş, HDP’nin AYM’ye reddi hakim talebinde bulunmadığını belirterek, sadece hakimin çekilmesi talebinde bulunduklarını ifade etti.

Seda TAŞKIN 


 +GERÇEK- Anayasa Mahkemesi'nin, Halkların Demokratik Partisi (HDP)'nin kapatma davasıyla ilgili verdiği kararla ilgili HDP'den açıklama geldi. 

+Gerçek'e konuşan HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Avukat Doğan Erbaş, haber ajanslarında "AYM'nin, HDP'nin reddi hakim talebini reddettiği' biçiminde yansıyan haberlerle ilgili düzeltme yaptı. Reddi hakim talebinde bulunmadıklarının, hakimin çekilmesi talebinde bulunduklarının altını çizdi. 

İki durumun, arasında fark olduğunu vurgulayan Erbaş, reddi hakim talebinin davadan çeklime anlamına geldiğini ancak bunun söz konusu olmadığını belirtti. 

Erbaş, "Biz heyet üyesi İrfan Fidan’ın çekilmesi talebinde bulunduk. Çünkü kendisi İstanbul’da savcı ve başsavcı olarak görev yaptığı dönemde, yasak istenen arkadaşlarımız, çalışanlarımız ve yöneticilerimizle ilgili görev yaptığından dolayı bu talepte bulunduk" dedi. 

Ön savunma verdikleri dönemden itibaren bu taleplerini mahkemeye sunduklarını dile getiren Erbaş,  ek savunmada da bu taleplerini yinelediklerini belirtti. Erbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Şu an kararın bize tebliğ edilmesini bekliyoruz. Daha önce de detaylı bir şekilde anlattık, Semra Güzel ve Behçet Yıldırım vekillerimizle ilgili dosyaya bir ek delil sunmuştu. Temmuz ayında verdiğimiz ek savunmamızda ek delillerin usule aykırı olduğu gerekçesiyle kabul edilmemesi gerektiğini ve iki vekilimizle ilgili yargılamaların devam ettiğini belirttik.  Çünkü delil toplama yetkisi re’sen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndadır. Hâlbuki sunulan deliller yerel bir organ olan Adıyaman Savcılığı’ndan gelmiştir. Biz bunun usule aykırı olduğunu ısrarla vurguladık. Bundan hareketle reddedilsin demiştik ayrıca her iki vekil için de yargılama devam ediyor dedik. Kaldı ki Semra Güzel bahse konu yargılamada, kendisine yöneltilen suçlamalar esnasında o dönem HDP üyesi bile değildi. Biz bu ek delilerin dosyadan çıkarılmasını talep etmiştik ama anlaşıldığı kadarıyla mahkeme bu ek delilleri kabul etmiş. Basına yansıyan haberlerden anlaşıldığı kadarıyla bu ek delilere dair bize bir aylık süre verileceği anlaşılıyor. Daha detaylı değerlendirmeyi mahkeme bize tebligatı sunduktan sonra yapabiliriz. Mahkeme bize tebligatı gönderdikten sonra, ek süre talep edip etmeyeceğimizi kararlaştıracağız."

Öne Çıkanlar