Aykan Erdemir: Amerika Suriye’den çekilmez çünkü...

Aykan Erdemir: Amerika Suriye’den çekilmez çünkü...
Erdemir, Kürtlerin kendi yönetimlerini kurmasının önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Amerika’nın Afganistan’dan çekilmesinin ardından gözler Suriye’ye çevrildi. Trump döneminde ihaneti tadan Kürtler gergin. Bşkan Biden’ın Çin’le rekabete odaklanacaklarını açıklaması "Amerika Ortadoğu’dan tamamen çekilecek mi?" sorusunu akla getiriyor.

Npasyria.com’un bu konudaki sorularını yanıtlayan FDD Vakfı Türkiye Programı Kıdemli Direktörü Aykan Erdemir, bu karşılaştırmanın yanlış olduğunu söylüyor. Amerika’nın Suriye’deki varlığının hem Cumhuriyetçiler, hem de Demokratlar tarafından desteklendiğini hatırlatan Erdemir, Kürtlerin kendi yönetimlerini kurmasının da önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD) Türkiye Programı Kıdemli Direktörü ve eski CHP Milletvekili Aykan Erdemir, North Press Agency’nin sorularını cevaplarken ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Suriye’de de benze bir gelişme bekleyenlerin yanıldığını söyledi.

Suriye'deki ABD varlığının Washington'daki her iki parti tarafından da desteklenmesi nedeniyle Suriye meselesinin Afgan vakasından farklı olduğunu belirten Erdemir, Donald Trump, 2019'da Suriye'den çekilme niyetini açıkladığında gösterilen tepkinin bunun açık örneği olduğunu belirtti:

"Washington'daki karar vericiler iki ülke arasındaki farkın oldukça farkındalar. ABD, Afganistan'da 20 yıldır gerçeği değiştirmeyen devasa bir insan maliyetine ek olarak iki ila üç trilyon dolar harcadı. Suriye'de insan ve finans maliyeti çok daha düşük ve yerel güçler IŞİD'e karşı savaşmayı başardı."

Erdemir, Türk kuvvetlerinin kuzeydoğu Suriye'de herhangi bir büyük ölçekli askeri harekata girişme ihtimalini mümkün görmediğini belirterek "Türkiye'nin son zamanlardaki girişimleri, Afganistan'dan çekilmesinin ardından Amerika'nın tepkilerini test etme girişimidir" yorumu yaptı ve şöyle devam etti:

"Washington; Afganistan'dan çekildikten sonra ABD için tek çözümün bölgede Amerikan varlığını güçlendirmek, Orta Doğu'ya daha fazla yatırım yapmak ve terörü durdurmaya yardımcı olmayacak izolasyon yerine terörle mücadele kampanyaları yürütmeye devam etmek olduğunu anlayacaktır.

Son kampanyalarda gördüğümüzden farklı olarak, kuzeydoğu Suriye'de yeni bir Türk işgali beklemiyorum… Oradaki durum ABD'yi rahatlatıyor ve pek çok yükümlülük içermiyor.

Afganistan ve Suriye'deki siyasi yönetişim modellerini karşılaştırıldığında, ikisi arasındaki en önemli fark ortaya çıkacaktır. Kuzeydoğu Suriye’de yerel girişimler bir hükümet kurdu. ABD ise Afganistan’da bir hükümet kurmak için milyarlarca dolar harcamak ve çok sayıda askeri operasyonla uğraşmak zorunda kaldı.

Kuzeydoğu Suriye'deki Amerikan varlığı çok küçük ve bölgede siyasi ve güvenlik istikrarını sağlayanlar Suriye Demokratik Güçleri (SDG).

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkın dikkatini dış maceralarla önemli iç zorluklardan uzaklaştırma girişimleri bu sefer işe yaramayacak, özellikle son kamuoyu yoklamaları Erdoğan'ın ve AKP’nin popülaritesinin en düşük seviyede olduğunu gösteriyor. Anketler, İstanbul ve Ankara belediye başkanları seçimlerde Erdoğan'a rakip olursa seçimi kazanma şanslarının yüksek olduğunu gösteriyor."

Öne Çıkanlar